Mass Effect 3 – Bioware

X360, PS3, PC

Vuoden paras peli taisi ilmestyä jo. Mass Effect 3 on trilogian päätösosa, jota on odotettu pitkään valtavin odotuksin. Taitavaksi tiedetty kanadalainen Bioware-pelitalo ei petä. Mass Effect aiheuttaa sääliä kaikkia heitä kohtaan, jotka eivät harrasta pelaamista. Jäätte paljosta paitsi.

Vihamielinen muukalaisrotu reaperit tekee tuhojaan ympäri linnunrataa. Reaperit löytävät viimein myös ihmiskunnan kotiplaneetan Maan. Ylivoimaiset reaperit pyyhkivät homo sapiensilla lattiaa.

Ihmiskunnan ainoa toivo on komentaja Shepard, joka on erotettu palveluksesta omapäisyytensä vuoksi. Shepard palaa – tietenkin – ruotuun. Hänen tehtävänsä on yhdistää hyvin erilaiset maailmankaikkeuden asukit taisteluun reapereita vastaan.

Tarinaa voi jatkaa myös edellisen osan sankarilla, miehellä tai naisella, mikäli tallennus on tallella. Tosin tässä on monilla ollut teknisiä ongelmia. Itse sain kauniin ja rohkean Jane Shepardin palaamaan palvelukseen ongelmitta. Olikin jo ikävä.

Juonen suurien linjojen perusteella Mass Effect 3 voisi hyvin olla suoraviivainen rymistely, jollaisia mahtuu yksitoista tusinaan. Trilogia edustaa kuitenkin harvinaisen kunnianhimoista ja taidokasta science fictionia. Mieleen tulee tv-sarja Babylon 5. Tällaista draamaa ja tarinankerrontaa ei ole pelimaailmassa ennen nähty.

Homman pointti on juonen sijaan kokonaisessa, tarkkaan mietityssä valtavassa maailmankaikkeudessa. Kaikki liittyy ja vaikuttaa kaikkeen. Jos yhdelle muukalaisrodulle kumartaa, toiselle pyllistää. Shepardin on pakko tehdä valintoja ja elää niiden kanssa.

Mikäli pelaaja vain juoksee läpi pääjuonen, hän on ääliö. Se on kuin menisi huippuravintolaan pelkästään syömään leipätikkuja ja juomaan vettä. Yksikään sivutehtävä ei ole turha ja mukana vain peliä pidentämässä. Kaikki tekeminen on mielekästä ja tunteisiin vetoavaa.

Trilogian päätösosaan saa halutessaan kulumaan 40–50 tuntia. Enemmänkin mikäli lukee ja kuuntelee kaikki Mass Effect -universumin taustatiedot. Keskustelut voivat kestää 5–10 minuuttia kerralla, ja niitä on satoja. Dubbaus ja dialogi ovat laatutyötä.

Mass Effectiakutsutaan usein roolipeliksi, mutta paremminkin se on toimintaseikkailu, jossa on myös roolipelielementtejä. Tämä koskee peliteknisiä ratkaisuita. Mass Effect on nimenomaan roolipeli siinä mielessä, että pelaaja menee syvälle Shepardin sieluun ja samaistuu häneen. Jos pelaaja haluaa pelkän räiskinnän, niitä löytyy parempiakin.

Ongelmiakin löytyy. Valtavaan projektiin osuu väkisinkin bugeja, muutama ärsyttäväkin. Myös paria peliteknistä valintaa ihmetyttää. Esimerkiksi erään pääjuoniosuuden selvittäminen pudottaa pois monta sivutehtävää lopullisesti, eikä tästä varoiteta etukäteen.

Mass Effect 3 on upea kokemus. Ainoa hyvä syy olla pelaamatta sitä on kielitaidon puute.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.