Päivän valinnat 4.3.

Teollinen vallankumous mahdollisti T-malli Fordin tulon markkinoille. Yle Teema klo 21.00. unknown

Yle Teema klo 21.00

Teema juhlii muotoilun ja designin huippuvuotta esittämällä aiheeseen liittyviä ohjelmia. Vuorossa on BBC:n viime vuonna valmistunut viisiosainen dokumenttisarja Muotoilun huiput, joka kertoo muotoilun monisyisen tarinan aina teollisen vallankumouksen ajoista nykypäivään asti.

Matkan varrella kuulemme monen huippumuotoilijan ajatuksia yhdistettynä muiden alojen asiantuntijoiden kommentteihin, joista mainittakoon futurologi Bruce Sterling ja sosiologi Harvey Molotch.

Muotoilu on alana muuttunut ja venynyt viimeisen 250 vuoden aikana moneen suuntaan, minkä taustalla ovat niin kulttuuriset, taloudelliset kuin yhteiskunnallisetkin tekijät.

Ensimmäisessä osassa palataan alkuun teollisen vallankumouksen ja muotoilijoiden ensimmäisen sukupolven juurille. Ensimmäiset suuret tehtaat oli saatu pystyyn, ja ne olivat valmiina palvelemaan kapitalismia ja luomaan enemmän uutta entisen vähemmän sijaan. Wedgwood ja William Morris olivat alan ensimmäisiä tärkeitä nimiä.

Yle Teema klo 20.00

Teema-kanava juhlii design-kevättään näin sunnuntaisin. 10-osaisessa sarjassa Tekijänä tavataan 10 suomalaista eri alojen merkittävää nuorta taituria. Sarjan aloittaa kenkäsuunnittelija Minna Parikka.

Ohjelmassa seurataan päähenkilönsä yhtä päivää varhaisesta aamusta yöhön saakka. Työtä ja työpäivää seurataan läheltä ja tarkasti. Nyt ei höpötetä turhanpäiväisiä, vaan keskitytään ihmiseen ja hänen tekemisiinsä.

Työt vaihtelevat muotisuunnittelusta pelinrakentamiseen ja arkkitehtuuriin. Pääroolissa on muotoilu, mutta termin perinteistä laajemmassa merkityksessä. Jatkossa tavataan muun muassa muusikko Elastinen, ravintoloitsija Antto Melasniemi, muotisuunnittelija Samu-Jussi Koski sekä arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara.

TV1 klo 18.45

Koti on lähes jokaiselle meistä yksi elämän tärkeimpiä asioita. Tosi tarina -ohjelmassa Domus Perkele kerrotaan, miten käy viisihenkiselle perheelle, kun koti menee alta. Eivätkä he itse voi sille mitään.

Koti Tampereella jäi taakse jouluna 2007 kosteus- ja mikrobivaurioiden vuoksi. Kaikki oli pakko tuhota, lasten piirroksia myöten. Taloyhtiö ei suostunut maksamaan korvauksia, joten seuraavat erät käytiin oikeudessa. Tähän meni vuosia. Rahat ovat jatkuvasti vähissä ja hermot palamassa loppuun.

Canal+ Series klo 21.00

Maksukanavan sarjauutuus Luck on suunnilleen parasta, mitä modernin amerikkalaisen tv-draaman tyylilajissa on juuri nyt tarjolla. Tuottaja-käsikirjoittaja David Milch on ollut tekemässä muun muassa sellaisia populaarikulttuurin merkkiteoksia kuin Deadwood, NYPD Blue ja Hill Street Blues. Projektissa on mukana tuottajana myös Michael Mann, joka on myös ohjannut pilottijakson.

Tuotantoarvoiltaan komea HBO-sarja sijoittuu hevosvedonlyönnin maailmaan, mutta se ei ole pääasia. Ihmiset ovat.

Tarina alkaa, kun Chester ”Ace” Bernstein (Dustin Hoffman) vapautuu vankilasta lusittuaan kolme vuotta oikean syyllisen puolesta. Nyt on aika tehdä rahaa ja maksaa kalavelkoja. Autonkuljettaja ja henkivartija Gus (Dennis Farina) toimii hevosbisnesten virallisena keulakuvana. Kaikkia päähenkilöitä yhdistää sama hevosrata, joka on tärkeä osa heidän elämäänsä.

Luck vaatii katsojalta jonkin verran kärsivällisyyttä, koska siihen pitää kasvaa kiinni. Alku tuntuu hieman sekavalta, koska kaikkea on niin paljon.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.