Päivän valinnat 2.3.

Gordon Ramsay saa maistaa omaa lääkettään, eli rumia sanoja, auttaessaan italialaisravintolaa. Sub klo 21.00.

Kurjat kuppilat

Sub klo 21.00

Äksy kokki ja ravintoloitsija Gordon Ramsay yrittää tänään auttaa italialaisravintolaa. Anna Vincenzo’silla meni ennen hyvin, mutta isänsä pizzerian keittiössä varttunut omistaja CeCe on menettänyt viime vuosina intonsa. Innon katoamisen myötä ruoka on muuttunut kehnoksi, ja asiakkaatkin ovat kaikonneet.

Tulisella temperamentilla varustettu CeCe on saada Ramsayn raivon ja epätoivon partaalle. Tuskinpa kukaan on puhutellut julkkiskokkia yhtä hävyttömästi kuin tämä nuori nainen.

2012 – vuonna nolla

TV2 klo 18.30

12-osainen hollantilainen nuortensarja 2012 – vuonna nolla on uusinta viime vuodelta. Hidden ja Twaanin isoisä soittaa innoissaan Meksikosta. Hän on tehnyt erittäin merkittävän arkeologisen löydön, joka liittyy Maya-intiaaneihin.

Pappa lupaa palata kotimaahan, mutta nuoriso odottaa häntä lentokentällä turhaan. Mitä ukille on oikein tapahtunut? Varsinainen seikkailu alkaa tästä.

Arkistojen salat: Shaahi Persepoliksessa

Yle Teema klo 21.00

Täytyy myöntää, että tällaisessa lähihistoriallisesta tositapahtumasta minulla ei ollut aiemmin mitään tietoa. Toisin kuin monet väittävät, telkkarin katselu tekee ihmisestä viisaamman.

Lokakuussa 1971 Iranin shaahi juhli Persian 2500-vuotisjuhlia kolmen päivän ajan keskellä autiomaata 60 maailman kruunupään ja valtaapitävän kanssa. Vielä silloin ei tiedetty, että tilaisuus olisi shaahin Iranin lopun alku.

Kova laki: Rikollinen mieli

TV2 klo 22.05

Noin 20 vuotta sitten Kova laki oli aikaansa edellä. Rikossarjan puolirealistista tyyliä matkittiin yleisesti. Nykyään Kova laki tuntuu tyylillisesti vanhanaikaiselta, mutta ei suinkaan huonolla tavalla.

Sarjan poliiseilla ja asianajajilla ei tunnu olevan elämää työn ulkopuolella lainkaan. Rikoksille löytyy järkevä motiivi, joka selviää perinteisin keinoin. Kenelläkään ei ole lähes yliluonnollisia erikoiskykyjä tai suurempia kylähullun piirteitä.

Silti tarinat eivät ole liian yksinkertaisia. Yllättäviä käänteitä riittää, ja vaikka oikeus yleensä tapahtuu, ei välttämättä oikeudenmukaisuus. Myös hyvän ja pahan rajat ovat usein hämäriä.

Illan Kova laki: Rikollinen mieli -jaksossa (Law & Order: Criminal Intent) selvitellään avioparin raakaa murhaa. Veriteko näyttäisi aluksi liittyvän heidän poikansa huumevelkoihin. Ensimmäinen esiin nouseva motiivi, selkeäkään, ei kuitenkaan ole välttämättä juuri se oikea.

Radion sinfoniaorkesterin konsertti

Yle Radio 1 klo 19.03

Ranskalainen huippupianisti Jean-Efflam Bavouzet soittaa ensimmäistä kertaa suomalaisyleisön edessä Radion sinfoniaorkesterin solistina. Konsertti on suora lähetys Musiikkitalosta.

Bavouzet palkittiin vastikään arvostetulla Gramophone-palkinnolla parhaasta pianokonserttolevytyksestä. RSOn kanssa hän esittää muun muassa Maurice Ravelin vasemmalle kädelle sävelletyn pianokonserton.

Ravelin pianokonsertossa vasemmalle kädelle yhdistyy jazzmainen vapaus synkeään monumentaalisuuteen. Ravel sävelsi teoksen sodassa kätensä menettäneelle pianisti Paul Wittgensteinille. Bavouzet itse on sanonut teoksen olevan niin haastava, että siinä tarvittaisiin pikemminkin kolme kättä.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.