Doh! sanoisi Homer Simpson

Marko Ahonen

Iranista kuuluu kummia, mikä ei ole lainkaan kummallista. Maan moraalipoliisi on kieltänyt Simpsonit-lelut. Jo aiemmin kiellettiin Barbiet, koska ne levittävät länsimaista naiskuvaa. Iranin nimenomaan kannattaisi ottaa mallia länsimaisesta naiskuvasta, koska meillä sellainen todella on. Barbie ei tosin ole siitä paras esimerkki.

Iranissa myytävillä nukeilla ei saa olla näkyviä sukupuolielimiä, ne eivät saa muistuttaa aikuista, eivätkä soittaa länsimaista musiikkia. Iranin moraalipoliisilla taitaa olla todella heikko itsetunto kulttuurinsa suhteen.

Kaikki länsimaiset lelut ja nuket eivät suinkaan ole kiellettyjä. Esimerkki Spider-Man ja Superman ovat ihan jees, koska he auttavat sorrettuja ja heillä on positiivinen asenne. Entäpä muut supersankarit?

Mitä Iranissa ajatellaan Batmanista? Hänkin auttaa sorrettuja ja edistää lakia ja järjestystä. Nykyinen Batman, kostonhimoinen yön ritari on kieltämättä synkkä hahmo. Niin olisit sinäkin, mikäli olisit lapsena nähnyt omin silmin vanhempiesi murhan. Ehkä juuri tämä on iranilaisille herkkä paikka ja liiankin tuttua.

Onko 1960-luvun koominen Batman eri juttu? Hänhän tekee länsimaisen kulttuurin suorastaan naurunalaiseksi.

Nimenomaan Simpsonit-lelujen kieltämiselle ei annettu virallista selitystä. Riittääkö kieltoon se, että monet hahmoista ovat aikuisia? Entäpä jos nuket menevät aikuiselle, joka kutsuu niitä action-figuureiksi? Silloin ne eivät ole leluja.

Itselläni on työhuoneessani, tuossa ihan metrin päässä seitsemän kenialaisen alkuasukasheimon veistämää kivistä Simpsonit-patsasta. En ole koskaan ajatellut niitä leluina.

Luulisi että kivi-Simpsoneistani edes rikas, ahne ja ilkeä Mr. Burns kelpaisi iranilaisille. Hän kuvastaa mainiosti länsimaisen riistokapitalismin rappiota. Bart puolestaan on hyvä esimerkki amerikkalaisen koulujärjestelmän surkeasta laatutasosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.