Niinistön suosio piti

Pekka Mervola

Sauli Niinistön, 63, ja Pekka Haaviston, 53, vaalitaistelun loppupäivät olivat lopulta latteita. Niinistön ylivoima mielipidetiedusteluissa vei Haaviston kampanjalta terän jo viime viikon puolivälissä.

Presidentin valinta oli tällä kertaa tunnevaali. Haaviston kannattajakunnassa syntyi tunneperäinen huuma. Kaupunkihurmos ei kuitenkaan muuttunut äänivyöryksi. Vapaamielisyyttä ja seksuaalista vapautumista henkinyt kampanja ihastutti ja vihastutti.

Haavistoa vastustaneissa ihmisissä oli voimakasta arvolatausta. Moni heistä lähti säätä uhmaten äänestämään Niinistöä, jotta maa ei kokisi arvovallankumousta.

Niinistö itsessään ei enää aiheuttanut suuria tunteita puolesta eikä vastaan. Niinistön ympärillä oli kuusi vuotta sitten kantoaaltoa, mutta nyt liepeissä ei ollut erityistä pöhinää.

Aivan kuin ihmiset olisivat jo ensimmäisellä kierroksella pitäneet Niinistön valintaa itsestään selvänä. Asetelma ei muuttunut toisellakaan kierroksella.

Niinistön voitto oli niin selvä, että vaalit eivät jättäneet spekuloitavaa. Suoran kansanvaalin aikana ei ole näin selvillä luvuilla ole presidenttiä ennen valittu.

Haavisto sai kannatusta vasemmistosta, liberaaleista ja nuorisosta.

Niinistön kannatus näyttää olleen laveaa. Hän sai kannatusta vasemmalta oikealle, konservatiiveista liberaaleihin ja vanhoista nuoriin.

Niinistön kannatus oli vahvaa ympäri maan kun taas Haavisto keräsi äänensä suurista kaupungeista. Maan haavistolaisimpia kaupunkeja olivat Helsinki ja Jyväskylä. Maakunnista kovin Haaviston kannatus oli Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Keski-Suomessa.

Niinistö on ollut vuosia Suomen suosituin poliitikko. Nyt tuo kannatus vei hänet tasavallan presidentiksi.

Niinistö valittiin niin suurella enemmistöllä, että hänellä on valtakirja olla halutessaan myös vahva presidentti.

 

Millaisen presidentin maa saa? Niinistö on ollut poliitikkona aina oman tiensä kulkija. Kokoomuksen puheenjohtajana hänen vierellään ei kulkenut maireasti hymyilevää hovia vaan Niinistö veti puoluetta yksinäisenä rullaluistelijana.

Niinistö on usein poikennut eliitin ajatuksista. Hän on ollut yllättävän rohkeasti toista mieltä kuin eliitti ja hakenut tukea enemmän kansalaisten ajattelusta. Esimerkiksi Kreikan velkaongelmista hän puhui aivan eri suoruudella kuin maan virallinen johto.

Toisaalta Niinistöä on välillä vaikea tulkita. Hän puhuu mutta ei sano selvästi ajatuksiaan. Kiertelyssä ja muodollisessa puhetavassa on jotakin samaa kuin Mauno Koivistolla aikanaan.

Niinistöllä ja väistyvällä presidentillä Tarja Halosella on yksi yhteinen piirre. Molemmat ovat vaativia lähipiirilleen.

 

Äänestysprosentti jäi matalaksi, vain 69 prosenttiin. Kuusi vuotta sitten äänesti 77 prosenttia. Pakkanen pudotti äänestysaktiivisuutta, mutta se ei ainoa syy.

Osa ihmisistä ei nyt löytänyt omaa ehdokasta. Nämä vaalit olivat leimallisesti eteläisen Suomen ja kaupunkien hegemoniavaalit.

Kokoomukselle vaalit olivat suurmenestys. Presidentti- ja pääministeripuolueena kokoomuksella on ehdoton valta-asema maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.