Mehiläisen omistajilta joululahja - Ruotsille

Ruotsalaisen hoivayhtiö Carema Caren takana olevat pääomasijoitusyhtiöt, Triton ja KKR, lupaavat, että Carema alkaa maksaa yhtiöveroa Ruotsiin. Pääomasijoittajat tiedottivat veronmaksuhaluistaan viime viikolla kokosivun ilmoituksilla ruotsalaisissa lehdissä.

Carema Caren ympärillä on vellonut jo viikkoja iso kohu. Yhtiötä ja sen omistajia on syytetty Ruotsissa vanhusten hoidon laiminlyönneistä yhtiön ylläpitämissä hoivakodeissa sekä kummasteltu sen nerokasta verosuunnittelua, jonka avulla voitot on ohjattu verottomina omistajien veroparatiisiyhtiöihin.

Careman omistajat "taikoivat" yhtiön Ruotsissa takomat voitot olemattomiksi käyttämällä hyväksi Caremalle annettuja lainoja, joista perittiin suolainen 12 prosentin vuosikorko. Omistajien lainoistaan perimät ylisuuret korot ovat Ruotsissa yhtiöverotuksessa vähennyskelpoisia samalla tavoin kuin Suomessakin. Viime viikolla Triton ja KKR ilmoittivat muuttavansa Carema Carelle antamansa liki puolen miljardin euron lainat osakepääomaksi.

- Kyllä, tämä tarkoittaa, että jos Carema tekee voittoa Ruotsissa, maksamme voitoista myös verot Ruotsiin, Tritonin suuromistajiin kuuluva Magnus Lindquist vahvisti sanomalehti Dagens Nyheterille.

CAREMA CARE ajautui Ruotsissa verosuunnittelunsa kanssa eettisesti kestämättömään tilanteeseen, sillä sen suurimpia asiakkaita ovat kunnat, jotka ostavat yhtiöltä verovaroista kustannettavaa vanhustenhoitoa. Ruotsissa myös johtavat poliitikot tuomitsivat Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi valitun Anders Borgin johdolla jyrkästi Carema Caren toimintatavat.

Länsinaapurissa yhtiöverokanta on 26 prosenttia. Jos Careman omistajilleen maksamat korot muuttuvat oikeasti verotettavaksi liikevoitoksi, Ruotsin valtio sai Tritonilta ja KKR:ltä jopa 10 miljoonan euron joululahjan.

SUOMESSA TOIMIVA terveys- ja hoivapalveluyhtiö Mehiläinen kuuluu Careman kanssa samaan Ambea-konserniin. Mehiläinen on saanut Pohjanlahden tällä puolella rutkasti julkisuutta sen jälkeen, kun Keskisuomalainen paljasti, että yhtiö on tilittänyt valtiolle vain nimelliset verot viime tilikauden liki 40 miljoonan euron liikevoitosta. Mehiläinen vältti verot käyttämällä hyväkseen omistajayhtiöille maksettuja konserniavustuksia.

Miten on, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), sallitteko Suomen veropohjan rapauttamisen mahdollistamalla terveyden- ja vanhustenhoidon järjestämiseksi kerättyjen verovarojen junailun pääomasijoitusyhtiöiden kautta lähes verottomasti veroparatiiseihin?

Lupaamanne korkovähennysoikeuden rajoittamisen ohella asiaa voisi auttaa, jos vaikkapa Kelan tutkimus- ja hoitokorvausten vastikkeena vaatisitte verojen maksamista Suomeen.

MITEN ON, Ambean hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius ja Mehiläisen ruoriin palaava Matti Bergendahl, ovatko Ambean eettiset periaatteet veronmaksun osalta erilaiset Ruotsissa ja Suomessa? Jos ovat, se kertoo paljon Ambean ja sen omistajien arvoista ja suhtautumisesta suomalaisiin.

Entä Mehiläisen kilpailijat Attendo ja Terveystalo, mikä on teidän omistajienne linja verojen maksuun?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut