Jos vielä opittaisiin keskustelemaan täällä pohjolassa

Seppo Pänkäläinen

Politiikan kieli on usein koukeroista, mutta myös valheellista. Otetaan esimerkki: luottamusäänestys. Oppositio äänestytti viikolla eduskuntaa hallituksen EU-linjauksista. Hallitukselta kysyttiin, onko se varautunut euron mahdolliseen hajoamiseen ja hyväksyykö se eduskunnan budjettivallan siirron EU:n komissiolle. Hallitus voitti (luottamus)äänestyksen 116-73, mutta uskallanpa väittää, ettei hallitus tämänkään jälkeen nauti opposition luottamusta, ainakaan EU-kysymyksissä. Räksytys jatkuu. Kiinnostavampaa olisi kuitenkin tietää, vastasiko hallitus todella, että se hyväksyy eduskunnan budjettivallan siirron Brysseliin?

??? Mikä asia askarruttaa ihmiskuntaa? Onko jossakin päin avaruutta älyllistäkin elämää?

MUUTOINKIN suomalainen keskustelu on surullista. Otetaan esimerkiksi tämä Euroopan unioni. EU-kriittinen (enkä nyt puhu Timo Soinista) henkilö kysyy pääministeri Jyrki Kataiselta jotain yksityiskohtaa asioiden tilasta EU:ssa, ja Katainen vastaa, että "tällaisilla kysymyksillä ja epäilyillä Suomi ajetaan lamaan". Ja Paavo Lipponen jatkaa, että "ei ole hyvä pelotella kansalaisia tällaisilla asioilla". Eli toinen puhuu aidasta, toinen aidan seipäästä. Katainen ja Lipponen tekevät näin siksi, että EU:n aito ja rehellinen ruumiinavaus olisi heille liian tuskallinen, ovathan molemmat olleet ajamassa Suomea unioniin. Kannattaa tässä vaiheessa muistaa, kuinka nyt naureskellaan sosialismin ihanuuteen aikoinaan hurahtaneille. Ettei vaan EU-uskovaisille kävisi samoin.

??? Tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaisten usko politiikkaan horjuu eli niin sanottu V-käyrä nousee? Mihin Paavo Väyrynen totesi heti, että totta kai V-käyrä on nousussa.

OLIKO JOLLEKIN yllätys, että Kreikassa harmaan talouden osuus kansantaloudesta on kolmannes ja että veronkierto on maan tapa? Sanokaa minun sanoneen, tätä maata ei saada EU-kuntoon Brysselin mahtikäskyillä eikä rahahanojen kiristämisellä. Sääli tunnollisia suomalaisia.

??? Lentoyhtiö Flybe jatkaa Jyväskylä-Helsinki-lentoja? Jyväskyläläisten kannattaa kuulemma huolestua vasta sitten, kun firman nimeksi tulee Maybe.

SUOMEEN perustetaan ihmisoikeuskeskus. Bravo! Taas yksi byrokraattinen rahasyöppö, joka suoltaa julkilausumia ja paheksuvia lausuntoja niistä, jotka eivät ymmärrä, että ei ihmistä saa arvostella ihonvärin, etnisen syntyperän tai uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Vaan milloinkahan me ymmärrämme, että aidot ihmisoikeudet ovat jotain aivan muuta: mahdollisuus turvalliseen, yksilöä arvostavaan elämään terveessä elinympäristössä.

??? Miksi Suomi haluaa EU:n rikkidirektiiviin viiden vuoden siirtymäajan? Suomessa pelätään, että jos direktiivi otetaan heti voimaan, jotain menee rikki.

SISÄMINISTERI Päivi Räsänen on osoittanut naiviutensa niin sanotussa Jopo-tapauksessa. Hän erehtyi kysymään poliisijohdolta ystävänsä tyttären pyörävarkauteen liittyen, onko tavanomaista, ettei poliisi selvitä pyörävarkauksia. Hei, haloo, ministeri! Ihanko oli ensimmäinen kerta, kun asiaan törmäsitte?

??? Mitä tapahtui Ministeri Räsäselle pyörävarkausasiassa? Jopo karkasi käsistä.

OLETKO pannut merkille, miten urheiluselostajat ja kommentaattorit huomauttelevat vähän väliä siitä, miten tämä ja tuo asia vaikuttaa urheilijan itseluottamukseen. Pakko kysyä, kuinka huonolla pohjalla suomalaisurheilijoiden itsetunto oikein on, jos se on kiinni esimerkiksi kahdesta ohilaukauksesta ampumahiihdossa.

??? Mitä huutaa selostaja Matti Kyllönen ruudussa, nyt kun Kimi Räikkönen on palannut formulaykkösiin? Mutta missä on Jail-Jail?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.