Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Venäjä-raportin täystyrmäys

Lasse Kangas

Suurelle yleisölle tuntematon julkaisu voi olla merkittävien puheenvuorojen foorumi. Sellainen on Laskuvarjojääkärikillan jäsenlehti Keskuslukko.

Jyväskyläläisen everstiluutnantin (evp.) Kalevi Reimanin toimittama, neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti on kokoaan ja levikkiään merkittävämpi. Vuoden viimeisen numeron teemana on Suomi ja Venäjä.

Toivottavasti Keskuslukko luetaan tarkasti myös puolustusvoimain johdossa ja aivan erityisesti Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksella.

Yleisesikuntaeversti (evp.), valtiotieteen tohtori ja Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Pekka Visuri teilaa Stefan Forssin, Lauri Kiianlinnan, Pertti Inkisen ja Heikki Hultin raportin Venäjän sotilaspoliittinen kehitys ja Suomi (Helsinki 2011).

Visurin mukaan raportti on tarkoitushakuista pelottelua ja pääosin täysin virheellinen.

RAPORTIN mukaan Venäjän sotilaspoliittinen painopiste lännessä on siirtynyt luoteeseen, siis Suomen suunnalle.

Visurin huomauttaa, että vahvuus on kasvanut vain siitä syystä, että Moskovan sotilaspiiri on liitetty Läntiseen sotilaspiiriin.

Suomen lähialueella joukkoja ei ole vahvistettu. Karjalan kannaksella on entiseen tapaan yksi maavoimien prikaati Kamenkassa ja toinen Pietarin alueella. Muita maavoimien joukkoja Suomen suunnalla ei ole kuin vasta Petsamossa.

Visurin arvio raportista on lähes kaikilta osin tyrmäävä. "Perustavana ongelmana Venäjä-raportissa on, että yleensä oikeiden ajankohtaisten fakta-tietojen ja myös perusteltujen mielipiteiden ohella lähtökohdat, tutkimusmetodi ja lähteiden käyttö ovat kauttaaltaan kyseenalaisia."

Raportin mukaan Venäjällä pidetään Suomen suuntaa uhkaavana ja sen osoittaa "painopisteen selvä siirtyminen luoteeseen".

Visuri kirjoittaa, että johtopäätös ei perustu faktoihin. Hän myöntää sinänsä oikeaksi ja itsestäänselvyydeksi raportin kirjoittajien päätelmän, että Venäjän haluaa varmistaa, ettei Suomen suunnalta kehity uhkaa sitä vastaan.

"Tästä ei kuitenkaan osata tehdä johtopäätöstä, kuten jo Paasikivi ja Kekkonen aikoinaan tekivät, että Suomen kannattaa itse osoittaa politiikallaan, ettei sotilaallista uhkaa ole tältä suunnalta syntymässä eikä Suomi päästä alueelleen vieraita sotavoimia."

Siinä on Suomen turvallisuuspolitiikan kova ydin.

EI VOI välttyä johtopäätökseltä, että Venäjä-raportti on tarkoitushakuinen tosiasioiden kustannuksella.

Raportilla tuetaan niitä mielipiteitä, joiden mukaan Suomen on syytä liittoutua Venäjän sotilaallisen paineen kasvaessa. Samalla se on osa puolustusvoimien - sinänsä ymmärrettävää ja oikeutettua - kampanjaa määrärahojen leikkauksia vastaan.

Tänään ilmestynyt Keskuslukko osoittaa kiistattomasti, että Strategian laitoksen raportti ei ole tosiasioihin perustuva viileä analyysi, jota korkeasti oppineilta upseereilta voisi odottaa.

Tapaus jättää kiusallisen kysymyksen Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen julkaisujen kriteereistä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut