Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Taivaanrannanmaalarin kotikirjastoon

Päivi Hintsasen teos Pitkä odotus.

Elina Puranen

Päivi Hintsanen

Kuvituksia olemattomiin kertomuksiin

Galleria Beckerissä 14.12.2011 saakka.

Päivi Hintsasen edellisestä näyttelyssä Jyväskylässä, Korpilahden Höyrygalleriassa ei ole kuin pari kuukautta. Näyttelyiden likeisyys ei kuitenkaan ole rasite, sillä kyseessä on kaksi teemaltaan eroavaa näyttelyä ilman yhtään yhteistä teosta.

Galleria Beckerissä nyt esillä olevassa näyttelyssä Hintsanen on keskittynyt kertoviin kuviin. Hänen pigmenttimustevedoksensa ovat koosteita ja muunnelmia menneen ja nykyisen maailmankertomuksen kuvituspaljoudesta. Toisin kuin Korpilahdella, jossa tila oli elimellinen osa näyttelyä, Beckerillä teokset ovat itsearvoisesti esillä kuvituksellisina teemoina ja tilajako vain väline niiden esiintuomiseen.

Yhteys edelliseen näyttelyyn ei kuitenkaan ole täysin poikki. Myös Beckerin näyttelyn voisi sanoa olevan kokonaisteos, mutta kokonaisuuden takana ei ole konkreettinen tila vaan kuvitteellinen ja toteutumaton, olematon mielikuvituksen taso, jota esimerkiksi teosluettelon layout myös tukee.

Päivi Hintsaselle ero kuvan ja kuvituksen välillä ei ole arvolatautunut. Kuvitus tarvitsee tuekseen kertomuksen, mutta se ei vähennä itse teoksen arvoa, eikä myöskään siihen panostettua teknistä osaamista. Pigmenttivedosten värit hehkuvat syvinä, musta on sysimustaa ja sininen kirkasta ja soljuvaa. Jo pelkästään värien silmiä hyväilevä laatu saa viihtymään näyttelyssä.

Kuvakertomustasolla Hintsasen rinnastukset ja poiminnat ovat oivaltavia olematta liian osoittelevia. Teoksissa on paljon surrealistisia piirteitä. Erityisesti mieleen tulee Rene Magritten hillitty yllätyksellisyys. Teossarjojen nimissä Hintsanen puolestaan leikittelee sekä vanhan että nykyisen popularisoidun tietokirjallisuuden kustannuksella. Taivaanhoidon tietokirja on ehdottomasti löydyttävä jokaisen taivaanrannanmaalarin kotikirjastosta - olemattomanakin.

Kuvataiteilijana mielikuvituksellinen ja uusiin tekniikoihin ja mediumeihin uskaltautuva Päivi Hintsanen on todistanut monipuolisuutensa Beckerin näyttelyssä. Kuvituksissa aiempi vauhti ja raadollisuus on vaihtunut porvariston hillittyyn charmiin, mutta sille ilkikurisesti myhäillen. Tämä näyttely on hyväntuulen nostattaja, muutenkin kuin pullollisena merisäätä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut