Äkkigallerian naiset eivät jarruttele

Pauliina Turakka-Purhosen teos Minä ja mörkö puhuttelee katsojaa vielä tänään Äkkigalleriassa. anssi kaarlo koskinen

Anssi Kaarlo Koskinen

Näyttelyt

Tulessa

Äkkigalleriassa

27.11.2011 saakka.

Tänään sunnuntaina on viimeinen mahdollisuus tutustua kahdenteentoista Äkkigallerian näyttelyyn.

Tämän kertaisessa näyttelyssä teemana ovat vahvat naistaiteilijat. Tulessa-nimisessä näyttelyssä on töitä seitsemältä eri tekijältä.

- Kaikki näyttelyyn osallistuvat naiset ovat kuin tulessa, joka polttaa niin paljon, että on pakko tehdä taidetta, sanoo näyttelyn kuraattori Anna Ruth.

Taiteilijoiden vahvuus näky siinä, että he uskaltavat käsitellä pelkoa, rumuutta ja raivoa. He myös paljastavat itsensä ja ovat hauskoja.

Pauliina Turakka-Purhoselta on näyttelyssä kaksi suurikokoista maalausta sekä kolme tekstiilifiguuria.

Maalauksessa Minä ja mörkö hän näyttää itsensä rinnat paljaana, ihosta heijastuu kellertäviä ja vihreitä sävyjä. Suoraan katsojaa silmiin katsova oma kuva ja taustalla istuva mörkö-hahmo paljastavat taiteilijasta kaiken. Ja kun kaikki on esillä, taiteilija on avoimuudessaan vahva, pilkan ja valheellisuuden yläpuolella.

Lontoossa ja Helsingissä työskentelevä Eeva-Mari Haikala myös paljastaa itsestään paljon, mutta hän tekee sen tragikoomisesti.

Haikalan dokumenttivideossa Performanssiteos taiteilija seisoo valkokankaan edessä, pienenä hahmona kuvaruudun alareunassa.

Kankaalle heijastuu muutama lause kerrallaan hänen cv:nsä. Tavallisen näyttelyluettelon lisäksi cv:ssä lukee muun muassa: "no children" sekä "no permanent address".

Haikala tuo myös teoksellaan julki tiukan taloudellisen tilansa kertomalla, että lokakuussa 2011 hänen pankkitilillään on 1466,95 euroa ja että seuraavan kerran rahaa tulee maaliskuussa 2012.

Äkkigalleria auki kello 13 - 19 osoitteessa Gummeruksenkatu 5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.