Epätoivoinen etsintä diktatuurissa

Amir ja Khalil kuvittavat Iranin hallintokoneiston synkkää toimintaa.

Juha Mäkinen

Sarjakuva

Amir & Khalil

Zahran paratiisi

Suom. Petri Stenman. Like 2011. 200 s.

Iranissa teloitettiin viime vuonna Amnestyn tietojen mukaan yli 250 ihmistä. Yli 30 vuotta jatkunut islamilainen vallankumous on alistanut vanhan sivistyskansan kivikautiseen oikeusjärjestykseen.

Eivät iranilaiset tietenkään täysin alistettuja ole. Vuoden 2009 presidentinvaalien jälkeen maassa nähtiin poikkeuksellisen voimakkaita protesteja. Hallitus tukahdutti mielenosoitukset voimalla. Jotkut tapettiin, toiset katosivat vankiloihin.

Nimimerkkin suojassa sarjakuvansa tehneet Amir ja Khalil valottavat diktatuurin toimintatapoja yksittäisen ihmiskohtalon kautta. Äiti ja poika yrittävät jäljittää kadonnutta veljeä ja saavat matkan varrella havaita, miten huonossa kurssissa ihmisarvo on Iranin valtiokoneistossa.

Amir ja Khalil näyttävät, että toivoa kuitenkin on, ja se perustuu niihin ihmisiin, jotka eivät alistu uhkailujen edessä.

Tekijöillä on painavaa sanottavaa, mutta se ei yksin riitä. Zahran paratiisia vaivaa kerronnallinen raskaus. Pitkässä albumissa on muutama hetki, jolloin Khalil on inspiroitunut; vaikuttavin näistä on aukeaman laajuinen painajaisvisio, jossa Khomeinin ja Khamenein päistä muodostuu tehdas, jossa ihmiset kulkevat liukuhihnoilla kidutettaviksi ja teloitettaviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.