Mytologiat markkinoiden armoilla

Odin-jumala käy ilonpidossa islantilaisen Hugleikur Dagssonin albumissa.

Juha Mäkinen

Sarjakuva

Hugleikur Dagsson

Perimmäinen Pohjola

Suom. Seija Holopainen. Atena 2011. 101 s.

Ministerin ja peikon lapsi joutuu koulukiusatuksi, taruolennot teljetään eläintarhaan turismin edistämiseksi ja muinaisskandinaaviset jumalat neuvottelevat Islannin myymisestä kristityille. Hugleikur Dagssonin sarjakuva Perimmäinen Pohjola ei edusta varsinaista arkirealismia.

Dagsson löi läpi räävittömillä Saako tälle edes nauraa? -pilakuvillaan, joita on suomeksikin julkaistu jo viiden albumin verran. Niihin väsyy pian, mutta Perimmäisessä Pohjolassa Dagssonilla on onneksi muitakin tavoitteita kuin hyvän maun rikkominen.

Tarina on yhtä aikaa houruinen fantasia ja poliittinen satiiri maailmasta, jossa jumalatkin uhkaavat jauhautua markkinoiden myllynkivissä. Tunnelmaltaan se onnistuu olemaan samanaikaisesti surumielinen, hillittömän hauska ja hieman pelottavakin.

Dagssonin sielu on selvästi sukua ruotsalaisiin tummanpuhuvan sarjakuvan mestareihin Joakim Piriseen ja Max Anderssoniin.

Dagsson pitäytyy pilakuviensa piirrostyylissä, ja niinpä tämäkin albumi on tikku-ukkojen paraati. Yllättävää kyllä, pelkistetty tyyli ei tunnu puuduttavalta eikä puutteelliselta.

Hetkittäin Dagsson jättää jumalat ja peikot ja piirtää Islannin jylhiä vuoria ja Reykjavikin rakennusnostureita. Dagsson näyttää oleva kiintynyt kotimaahansa ja huolestunut siitä, mitä sille on käymässä. Hän on pienen ihmisen ja pienen peikon puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.