Pirkko ja pojat - Tuikkikaa, oi joulun tähtöset!

Teppo Kulmala

PirtintäysiJyväskyläläisen Pirkon ja Poikien albumi on konservatiivisuudessaan lähes radikaali. Vielä tehdään tällaisiakin levyjä: tutuimmalla ohjelmistolla, huokeasti, aidosti, kotoisasti.

Joulun salaisuus ja pyhyys, leikki ja juhla yhdistyvät. Levyn vanhanaikaisuutta on hartaus, ilo ja sisäisen vaikutelman liittyminen ulkoiseen tapahtumiseen. Pirkko Rahkila-Rissanen ja Hannu Wacklin laulavat aihetta, henkeä ja juonen ilmeitä korostaen.

Itselleni likeisimpiä ovat nimilaulu Tuikkikaa…, Varpunen jouluaamuna ja Tonttu, jonka Pirkko tulkitsee kuin kuvaelman. Lapsenmielelleen myöntyvä kuulija tuskin on eläytymättä joulujännitykseen, jossa henkilöiden tuntemukset sulautuvat talvisään ilmapiiriin.

Eero Vuorisen sovitukset ja kosketinsäestykset ovat selkeitä. Keskeiseksi nousevat sanoma ja perinteinen esitystyyli. Enkeli taivaan ja Maa on niin kaunis soivat kuin joulukirkossa. Keveä vastapaino ovat muun muassa laulut, jotka tehtiin kokonaan livenä Veikko Nybergin kitarataustoin. Wacklinin klarinetti ja Markus Lajusen sopraanosaksofoni luovat väriä ja taitosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.