Rajaton - Jouluyö

Kirsi Taivainen

Boundless Rajaton pysyy tyylilleen uskollisena jouluisessa uutuudessaan. Kuuden laulajan kokoonpano (Essi Wuorela, Jussi Chydenius, Hannu Lepola, Soila Sariola, Virpi Moskari, Ahti Paunu), tarjoaa hienosti soivia ääniä, siistiä ja hienostunutta a cappellaa. Joskus toivoisi bassoon lisää tukevaa vakuuttavuutta.

Rajaton on sisällyttänyt levyyn vanhoja ja uusia kappaleita suomeksi ja englanniksi. Kehtolaulun Hiljaa, hiljaa, lullabye you baby soft and low -riimittely kuulostaa tuoreelta ja tulkinta on vastustamattoman pumpulimainen. Levy alkaa koskettavasti Seimen ääressä -kappaleella, jonka Jussi Chydenius on säveltänyt Einari Vuorelan runoon.

Rajattoman äänet kiirivät usein kuin kaikuna tunturien laelta. Kuninkaat kulkevat, katsokaa! on ilmava ja monipuolinen laulukuvioineen, ripauksella itämaisia vivahteita. Perinteisten laulujen väliin on sisällytetty omia, yhtyeen vahvuuksiin räätälöityjä sävellyksiä. Hitaiden tunnelmapalojen lomassa kuullaan hyväntuulista a cappellaa, jossa ilotellaan ja leikitellään tarkasti äänillä kuin konsanaan joulukuusen ympärillä piiriä pyörittäisiin. Pam da-dam la-la laa -sovitukset ovat tuttua Rajatonta ja kevyttä kuunneltavaa.

Kirmailujen jälkeen hiljennytään ja herkistytään jouluyöhön. Walking in the air -klassikossa lähdetään talviselle taivaalle laulajien äänikerroksellisiin virtoihin ja Jouluyön tunnelma vain tiivistyy loppua kohti. Vuorelan runo Kuu hohtaa sekä Tuo armon valkokyyhky pysäyttävät seesteisyydellään. Joulun sanoma yhdistää universaalisti ja musiikki sykkii sydämen tahtiin. Joikumaisia vivahteita ja enkelimäisiä osuuksia sekoitetaan sopivasti.

Joululevyt ja -kiertueet kuuluvat nykyisin lähes jokaisen artistin repertuaariin, ennen kiertueita tekivät vain muutamat isot nimet. Reipas, neljätoista vuotta koossa ollut Rajaton on ottanut paikkansa eturivin esiintyjien joukossa. Yhtyeen vuonna 2003 ilmestynyt Joulu-levy on kerta toisensa jälkeen noussut joulun myydyimpien levyjen joukkoon. Suosio pohjautuu iloiseen ja tyylikkääseen äänien hallintaan. Joulun sanoma idyllisenä teemana sitoo yhteen a cappellan ääniherskyttelyn. Jouluyö-levy löytää sekin varmasti kuulijansa, ja tuo niin ilomieltä kuin hiljentymistä joulun aikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.