Candomino - Ihme, hengellisiä joululauluja

Juho Tuomisto

SympaaliMaineikkaan Candomino-kuoron uusin levy Ihme haluaa selvästi modernisoida kaikkein perinteisimpien joululaulujen ystävien musiikkimakua.

Alkuperäissovituksina lauletut Arkihuolesi kaikki heitä, Taas kaikki kauniit muistot sekä Jeesuslapsi suloinen valmistavat kuulijaa kohtaamaan levyn keskivaiheelta alkavan musiikillisen aaltoliikkeen 1500-luvun Praetoriuksesta 1900-luvun Hugo Distleriin, Rautavaaraan ja Linjamiin.

Taiteellisinta puolta edustaa kuoron luottosovittajana pitkään toimineen Lauri Nurkkalan tähtitaivaallinen versio P.J. Hannikaisen sävelmään Tuikkikaa, oi joulun tähtöset.

Joulujuhlan kaari huipentuu levylläkin Enkeli taivaan -sävelmään. Paatoksellisen laulannan sijaan se kuullaan Miikka Lehtoahon mehukkaana urkuimprovisaationa, joka päättää levyn arvokkaasti Beetlehemin seimen ääreen.

Candominon a cappella -sointi on odotetun puhdas ja kirkas, mutta vuodesta 2005 kuoroa johtanut Esko Kallio on sallinut kuoroonsa myös aiempaa persoonallisempia sopraanoita.

Keskisuomalaista kuulijaa voi lämmittää ajatus siitä, että ainakin kourallinen espoolaiskuoron laulajista on aikoinaan hionut taitojaan Jämsän kansanopiston musiikkilinjalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.