Liian inhimillinen virkamies

Hannu Waarala

Jyväskylän ylioppilasteatteri

Hallitus

Ensi-ilta Ilokivessä 20.11.2011Ylioppilasteattereiden perinteeseen kuuluu tehdä riskialttiita, uusia kulmia etsiviä kokeilevia esityksiä. Näin on ollut myös Jyväskylän ylioppilasteatterin kohdalla, joka on tuonut estradille monia sellaisia esikoisnäytelmiä, jotka muuten olisivat jääneet esittämättä. Joanna Haapalaisen kirjoittama ja ohjaama satiirinen Hallitus asettuu tähän kokeilevien esitysten sarjaan.

Hallitus käsittelee valtaa ja vallan synnyttämää turmelusta, oikeastaan eräänlaista sielullista korruptiota. Hyvinvointivaltio on kriisissä, ja säästöleikkurin pitää toimia niin, että päitä alkaa pudota. Kustannuksia voidaan leikata työttömistä, opiskelijoista, alkoholisteista, maahanmuuttajista, homoista ja yksineläjistä.

Hallitus tarvitsee syntipukkeja, jotta pyörät pyörisivät. Valtio on kuin Thomas Hobbesin mekaaninen hirviö, joka vaatii jatkuvasti uutta polttoainetta - toisia ihmisiä, syyllisiä, syntipukkeja. Mekanismi on tuttu, eikä demokratia aina ehkäise tällaisen koneiston käynnistymistä. Haapalaisen ja ylioppilasteatterilaisten moraliteetti on sangen ajankohtainen. Yhteiskuntasopimus voi olla todella epäoikeudenmukainen.

Mutta esitys voisi vielä voimakkaammin kiinnittyä poliittisen retoriikan tunnustettaviin ilmiöihin, muun muassa poliittisen jargonin hämääviin kielipeleihin ja täsmällisempiin valta-asetelmiin. Toisaalta JYT on siirtänyt osan tästä jargonista tietoisesti fyysisen ilmaisun tasolle, mikä sekin on tietysti kelpo ratkaisu. Absurdin menon vaikutelma syntyy tätäkin kautta.

Hallituksen jäsenet ovat kuin nukketeatterin mekaanisia leluja, perimmiltään byrokraattisia automaatteja. Maisteri Lehtonen (Vesa Partanen), ministeriön aloitteleva gogolilainen virkamies, on esityksen ainut inhimillinen tekijä. Niinpä hän saakin kenkää Ykköseltä (Henna Pekkonen), hallituksen rautarouvalta.

Mekaanisuuden vaikutelmaa synnyttää esitykseen robottimaisuutta. Sitä olisi voinut ohjauksessa paljon voimakkaammin korostaakin inhimillisen päähenkilön vastakohtana. Sillä siitähän tässä on lopulta kysymys, systeemin kasvottomasta ylivallasta inhimillisen ihmisen yli.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Joanna Haapalainen. Puvustus: Anniina Kärkkäinen. Lavastus: Joanna Haapalainen. Valosuunnittelu: Perttu Lähdesmäki. Äänisuunnittelu: Jukka Väisänen. Rooleissa: Vesa Partanen, Henna Pekkonen, Taru Norrena, Sanni Kokkonen, Emilia Varmavuori, Ville Leppänen, Mikko Hintikka, Nico Rissanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.