Kramppi näytti kyntensä juhlagaalassa

Reija Palttala

Tanssiteatteri Kramppi

15-vuotisjuhlagaala

Jyväskylän kaupunginteatterissa 21.11.2011

Mistä onkaan marraskuinen maanantai-ilta tehty? Tietystä keltaisesta. Viidestätoista vuodesta. Äänien ja liikkeiden kirjosta. Taidosta ja tunnelmasta. Tekemisen hengestä. Krampista!

Tanssiteatteri Krampin juhlavuoden gaala teatterin isolla näyttämöllä toi yleisön nautittavaksi rikkaan näytöskokonaisuuden, jonka saamat suosionosoitukset viestivät, että hyvästä ei kannata tinkiä.

Krampin antaumuksellinen ote ja vahva yhteiseen hiileen puhaltamisen henki avasi palkeita salin täydeltä. Ja vaikka valaisutekniikan kanssa olikin näytöksen alussa hieman hankaluuksia, sujui jatko ongelmitta. Ilmaisullisina elementteinä valot olivat hyvin onnistuneita, ja loivat osaltaan tarinallista kaarta gaalaillan kulkuun. Alun maailman luomisen sumu ja purppuranpunainen aamunkoitto häipyivät lopuksi sirkusöiden hämärään kuin ajorampin tai matkaansa jatkavan kulkuneuvon pimeyttä halkovat valot.

Esityksissä liike, koreografiset rytmitykset, visuaaliset ja äänelliset elementit loivat muotoa ja sisältöä monin tavoin. Kalevala-koreografiassa kirjallisen eepoksen nelipolvinen trokee sai sekin oman ilmiasun rytmillisissä tanssijanelikoissa, ja sisällöstä löytyi tuoretta kaikuseinää feminiinisen ja maskuliinisen minuusmatkan kehyksiin.

Vahva vastavalotus syntyi myös uudessa Tunne baletti-kantaesityksessä. Baletin klassiset ja samalla kliseiksi kehkeytyneet liikehahmotukset ja musiikit syöksyivät esityksen toisessa osiossa näyttämön takaiseen kuin myyttiseen manalaan. Tunteet tanssivat tanssiroolin alla balettia, jossa keveyden säihkyvä illuusio kietoutuu mykkänä yksinäisyyden, väsymyksen ja ihmissuhteiden vellovaan verkkoon.

Näytöksen tunnelmissa väikkyi niin myyttinen, kauhuromanttinen, kaipuu ja menetys, kaupungin syke kuin arkinenkin, turhautuminen ja raivo, tai hauska ja hilpeä, villi leikki, lintu ja vapaa vihellys. Myös orkesterimontussa soittaneet muusikot antoivat esitysten tunnelmiin sävykkään panoksensa.

Otteet eri vuosien esityksistä antoivat hyvän tuntuman Krampin tekijätiimien työstä ja ansioista. Huolella koottu käsiohjelma hienoine kuvineen laittoi juhlagaalan informatiivisen kauniisti pinoon, kun näytöksen kymmenen esityksen ja teoskatkelman kavalkadi puolestaan liikkui ilmavan lennokkaasti maailman luomisesta sirkusöihin.

Kokonaisuudesta muodostui eheä uusi näytös, joka paljasti Krampin tukevat kynnet ja kerkeät jalat. Sitä mukaa kun rivit tanssiteatterissa ovat tihentyneet, myös taito ja taiteellinen osaaminen ovat siivittäneet tekijöiden matkaa tanssin ja teatterin äärissä.

Esitykset ja katkelmat teoksista: Kalevala (2006), Montparnasse 0522 (2008), Juoksuhauta (2007), Järvi (2011), Yelflown (2002), Dracula (2010), Sua vain ( 2003), Liisa Ihmemaassa (2005), Tunne baletti (2011 kantaesitys), Sirkusyöt (2002). Esiintyjät: Tanssiteatterin Krampin tanssijat ja koreografit sekä näytöksen muusikot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.