Aulikki Oksanen - Kolmas sisar

EIJA KOMU

Runoja ja laulurunoja. Kuvitus tekijän. Siltala 2011. 93 s.Aulikki Oksasen Kolmannella sisarella on kaikkien todistusten mukaan kaksi sisarteosta: Sinua, sinua rakastan (1998) ja Pushkinin hevonen (2007). Laulutekstien ja niiden rytmiikan osalta kaikupohjaa voi hakea kauttaaltaan Oksasen tuotannosta.

Balladityyppinen keinunta ei ole Oksaselle ollut koskaan vierasta, ei nytkään: "Kyllä minä kylmässä kiertäisin / vaikka koirana maailmalla. / Kun yhdenkin yön vielä viettää saisin / sinun silmiesi alla!"

Kolmannen sisaren laulajia ovat olleet tähän mennessä Vuokko Hovatta, Vesa-Matti Loiri ja Johanna Rusanen-Kartano. Ei olisi ihme, jos näille levytyksille tulisi jatkoakin tai ainakin laulajat saisivat seuraajia.

Runot säteilevät pohjoisen valoa, tunturien hehkua ja Jäämeren lumousta yhtä lailla kuin Kreikan maisemien myyttisiä tarinoita. Tosin Paavalista runoissa irtisanoudutaan, kaiken ylittävästä rakkaudesta ei. Nimirunosikermä vahvistaa raamatullishenkisiä ihmeitä: "Ja kun hän tarttui meitä kädestä, / kivet muuttuivat kaloiksi / ja hiekasta tuli leipää." Niin kuljetaan tyhjän haudan mysteeristä kohti ylösnousemuksen korkeaa hetkeä.

Kaiken tämän Aulikki Oksanen osaa pukea runokaapuun, joka luo perinteestä omanlaistaan. Suoraselkäisyys on ensiarvoisen tärkeä voimavara, sillä "sen, joka iskee tulta jaloillaan, / on mahdotonta olla polvillaan".

Tekijän piirrostyyli on tässäkin teoksessa sekä selkeä että ilmeikäs. Näitä kuvia katselisi mieluusti grafiikanlehtinä isommissakin tiloissa, sillä ne toimivat hyvin myös erillään runoista ja lauluteksteistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut