Karismaa nupit kaakossa

Viihdyttävän ja räväkän esiintyjän maineessa oleva Danko Jones ei pettänyt tälläkään kertaa. Juho Hämäläinen

JUHO HÄMÄLÄINEN

DANKO JONES, ATOM NOTES

Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä 20.11.2011.Olen nähnyt Danko Jonesin lavalla ainakin kymmenen kertaa. Keikoista ensimmäinen on ikimuistoisin: maaliskuussa 2003 tuolloin vielä lähes tuntematon laulaja-kitaristi näytti rytmiryhmänsä kanssa Tanssisali Lutakossa ne kuuluisat närhen munat, mitä tulee rockin soittamiseen.

Seuraavaa Jyväskylän-visiittiä saatiinkin odottaa näihin päiviin saakka. Siinä välissä Danko Jones on noussut, jos ei nyt ihan vielä musiikkimaailman A-listalle, niin ainakin kaikkien rockin aktiivikuluttajien tietoisuuteen ahkeran keikkailun ja tasalaatuisten albumijulkaisujen ansiosta.

Viimeisin kokopitkä Below The Belt ilmestyi vuonna 2010, sen jälkeen yhtye on nähty Suomessa useammankin kerran. Vetovoimaa riitti silti Tanssisali Lutakon loppuunmyymiseen sunnuntai-iltanakin.

Aikaisemmat todistamani Danko Jones -keikat ovat alkaneet yleensä kuin tykin suusta pamahtamalla, nyt trio (Jonesin lisäksi bassossa John Calabrese ja rummuissa tuore tulokas Atom Willard) käynnisti settinsä hissutellen jamittelemalla.

Parin ensimmäisen numeron verran miksaus ja yhtyeen yhteissoitto hakivat vielä uomiaan, mutta sen jälkeen mentiin, eikä meinattu. Intromaisen alkusoiton jälkeen nupit lyötiin kaakkoon, eikä balladeja kuultu kuin encoret lopettaneen The Supremesin My World Is Empty Without You -soulnumeron verran. Sen verran rujo luenta Danko Jonesin keikkojen perinteisen Mountain-lopetusmessun korvanneesta 1960-luvun viisusta tarjoiltiin, että Diana Ross varmasti kalpenisi sen äärellä.

Viidellä Suomen-keikalla (Joensuu, Tampere, Oulu, Jyväskylä ja Turku) alkaneen Euroopan-kiertueen settilista oli ainakin Lutakossa muutenkin yllättävän railakas ja bändin juuria päin katsova. Jyväskylässä kuultiin runsaasti materiaalia räkäistä autotallirockia ja rhythm'n'bluesia naittaneelta kymmenen vuoden takaiselta debyyttialbumilta I'm Alive And On Fire. Toki keskisuomalaisille annosteltiin liuta isompiakin hittejä, kuten Lovercall, First Date, Code Of The Road, Full Of Regret ja Had Enough.

Vaikka osa Danko Jonesin välispiikeistä oli teemoiltaan keikkojaan enemmän nähneille jo tuttuja, oli Kanadan korskeimman rocksonnin verbaali-ilotulitus jälleen kerran mitä riemastuttavinta seurattavaa. Karismaa tältä mieheltä löytyy yli omien tarpeiden. Toivottavasti sitä päästään palvomaan näillä leveysasteilla seuraavan kerran nopeammin kuin kahdeksan vuoden kuluttua.

Illan aloitti tiukalla puolen tunnin rypistyksellä suomalaisen punk rockin allstars-osastosta kasattu Atom Notes.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.