Ari Väntänen - Michael Monroe

JUHO HÄMÄLÄINEN

Like 2011. 512 s.Michael Monroen alkuvuodesta ilmestynyt Sensory Overdrive nappasi viime viikolla vaikutusvaltaisen brittiläisen Classic Rock -musiikkilehden Vuoden albumi -sarjan voiton muun muassa Foo Fightersin, Motörheadin ja Whitesnaken nenän edestä. Ja syystäkin. Kyseessä on elämänsä vedossa olevan Monroen soolouran paras ja menestynein levy.

Viimeistään toimittaja Ari Väntäsen kirjoittaman tuoreen elämäkerran lukemisen jälkeen Monroelle (oikealta nimeltään Matti Fagerholm) suo riemumielin kaiken mahdollisen sukseen ja suitsutuksen. Niin ohdakkeinen on Hanoi Rocksin riveissä uransa aloittaneen suomalaisen rockin veteraanin taival ollut.

Ensi kesäkuussa 50-vuotispäiviä viettävä Monroe on Väntäsen teoksen perusteella jääräpäisyyteen saakka omasta näkemyksestään kiinni pitävä taiteilija, joka on ennemmin kärsinyt köyhyydestä ja kurjuudesta kuin tehnyt kompromisseja.

Kirja muistuttaa mieliin tosiasian, jota Suomessa ei aina ole muistettu tai edes tiedetty: Michael Monroe oli jo 1980-luvulla kansainvälinen rocktähti, kauan ennen Ville Valon ja kumppaneiden esiinmarssia. Hanoi Rocksin hajoamisen jälkeinen soolouransa on kuitenkin ollut viimeisintä levyä lukuunottamatta täynnä hajonneita unelmia - ja kokoonpanoja.

Henkilökohtaiselta tragedialtakaan Monroe ei ole välttynyt. Ensin Lontoossa ja sitten pitkään New Yorkissa elänyt laulaja palasi 1990-luvun puolessavälissä Suomeen elämänkumppaninsa Jude Wilderin kanssa. Maaseudun rauhaan vetäytynyt pariskunta sai kamppailla toimeentulon kanssa entisestään.

Kun Wilder menehtyi vuonna 2001 yllättäen aivoverenvuotoon, lääkitsi Monroe suruaan samalla tavalla kuin Hanoi Rocksin rumpali Razzlen kuollessa vuonna 1985: amfetamiinilla. Samaan aikaan uudestaan alkanut ystävyys ja yhteistyö kitaristi Andy McCoyn kanssa johti onneksi Hanoi Rocksin comebackiin ja rankka työnteko korvasi spiidin surutyön polttoaineena.

Kolmen studioalbumin jälkeen Hanoi Rocksin uudelle tulemiselle lyötiin piste keväällä 2009 kuuden päivän aikana soitetuilla kahdeksalla Tavastian-keikalla. Ja hyvä niin, kuten Sensory Overdriven menestys on osoittanut.

Michael Monroe on kohteensa tapaan kansainvälistä tasoa oleva rockelämäkerta, joka valottaa samalla pieteetillä niin Monroen pitkän taipaleen tähtihetket kuin kipupisteetkin. Satunnaisemmalle lukijalle tosin riittäisi varmasti miehen levytysten vähäisempikin ruotiminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.