Orkidea - 20

AAPO SIIPPAINEN

UniversalDj Orkidean eli Tapio Hakasen uusi levy juhlistaa hänen kahtakymmentä vuotta levysoittimien takana. Ura alkoi koulun diskoista vuonna 1991, mistä hän siirtyi vuonna 1992 laittomiin yöbileisiin. 2000-luvulla Orkidea on valittu useasti Pohjoismaiden suosituimmaksi dj:ksi.

Vaikka Orkidea on suosittu ja menestynyt, hän ei näyttäydy diivailevana starana. Imago on nörttimäinen, suorastaan tylsä. Orkidea on nöyrä yleisön palvelija, eikä dj ole halunnut, että hänestä tehdään suurta numeroa. Siihen olisi ollut mahdollisuus Erkko Lehtisen kirjoittamassa suomalaisen konemusiikin ja klubikulttuurin historiikissa, joka tulee 20-levyn mukana. Viimeiset 20 vuotta kattava historiikki on ehdottomasti tärkein syy, miksi levy kannattaa ostaa.

Haastatteluissa äänessä ovat konemusiikkivaikuttajat, joita on yhteensä 20. Katsaus on tarpeellinen ja odotettu, koska vastaavia ei ole Suomessa tehty juuri lainkaan. Booklet sisältää uskottavan analyysin lisäksi suomalaisen klubikulttuurin merkkipaalut. Jokaisen luvun alkuun on listattu kunkin vuoden merkittävimmät kotimaiset julkaisut, festivaalit, klubit ja kansainväliset huippukeikat Suomessa. Klubikulttuuri on musiikin lisäksi hyvin visuaalista. Hyvälaatuiselle paperille on painettu paljon kiinnostavia kuvia klubien tunnelmasta ja 1990-luvun tärkeästä flyer-taiteesta.

Orkidean levy toimii parhaiten soundtrackina historiikin lukemiselle. Jaakko "JS16" Salovaaran ja Petri "Lowland" Alangon kanssa syntyneet kappaleet koostuvat paljolti vanhojen Orkidea-biisien uusista versioista. Oman tuotantonsa lisäksi Orkidea kierrättää myös Vangelista ja Way Out Westin ikivihreää Killaa. Orkidea ei ole tehnyt mitään poikkeuksellisen yllättävää, mutta hän on onnistunut luomaan levylle klubien hurmoksellista livetunnelmaa. Kokonaan uusi kappale on elektronisen musiikin tanssittavimpia elementtejä yhdistelevä Tw3nty.

Orkidean levyllä kuuluu hänen kiinnostuksensa raakaan teknoon ja houseen. Parhaiten hänet tunnetaan Suomessa trancen tekijänä. Historiikin haastattelussa trancen kaihoisuutta ja melankoliaa verrataan Tapio Rautavaaraan. Vaikka trance ei ole välttämättä tämän hetken suosituinta klubimusiikkia, on musiikkityyli voimissaan erityisesti maakuntien poppiautoissa, joissa siihen eläydytään yhtä rehellisesti kuin kaupunkien klubeilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.