Twilight - Aamunkoi osa 1

Twilight-romaanien mediajulkisuus on sitä luokkaa, että Robert Pattinsonin ja Kristen Stewartin tähdittämä Aamunkoi löytää kyllä faninsa.

(The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1)

Stephenie Meyerin suosittuihin Twilight-romaaneihin pohjautuva elokuvasarja on edennyt neljänteen osaansa.

Meyer kuvaa kirjoissaan ihmisten ja vampyyrien erikoisesti sekoittuvaa todellisuutta, jossa moninaiset muodonmuutokset kuuluvat asiaan, samoin kuin ihmissusien ja vampyyrien väliset yhteenotot. Pääpaino on kuitenkin puhtaasti teiniromantiikassa.

Melodramaattiset ainekset ja yliluonnolliset kyvyt yhdistetään tässä uudessa tarussa aivan samoin kuin muissakin, aiemmin nähdyissä osissa on tapahtunut.

Sen sijaan Meyerin romaanin jakaminen kahdeksi elokuvaksi tapahtuu nyt ensi kerran.

Melissa Rosenbergin käsikirjoittama Twilight - Aamunkoi osa 1 tarjoaa erityisesti elokuvan alkupuolella hitaasti syttyvää ja viipyilevää kerrontaa. Lopussa dramatiikka kuitenkin kiihtyy.

Alussa ollaan häissä, kun Bella (Kristen Stewart) menee naimisiin Edward Cullenin (Robert Pattinson) ja liittyy tummanpuhuvaan vampyyrien joukkoon.

Sitä ennen unikuvat vaivaavat neitoa, eivätkä painajaiset jätä häntä rauhaan.

Hääpuheet ovat tavallisen takeltelevia. Valojen ja sormusten vaihdon jälkeen pari suuntaa kohden aurinkoista Rio De Janeiroa ja sieltä edelleen moottoriveneellä idylliselle Esme-saarelle.

Rakkaus kukoistaa ja Twilight-tarusto siirtyy nyt kohden yhä suurempia tunteita, pelkoa ja huolta sekä teiniraskautta, kun Bella huomaa kantavansa lasta sisässään.

Bella haluaa pitää lapsen mikä aiheuttaa ongelmia Cullenien ja Bellaan edelleen ihastuneena olevan Jacobin (Taylor Lautner) ihmissusilauman välille.

Alkujakson saippuaoopperamainen pehmokuvaus ei ainakaan paranna tämän ensimmäisen osan vaikuttavuutta.

Poseeraavat asetelmat ja vahvasti lähes yliromanttisia tunnelmia alleviivaava musiikki luovat auvoisia mielikuvia, joten aiemmille Twilight-elokuville ominaisia toiminnallisia piirteitä saadaan odottaa pitkään.

Meyerin teoksissa painotetaan aistimaailman läsnäoloa, seikkoja, joiden myötä tietyt hahmot osaavat lukea toisten ajatuksia ja toimia sen mukaisesti.

Bill Condonin ohjaus ei tue tätä näkökulmaa riittävästi ja dialogin taso vaihtelee liikaa. Meyerin teosten faneille kyse on tunnetusti hyvin tunteenomaisesta suhtautumisesta tähän sarjaan.

Fanit ovat nykypäivänä avoimesti kohteitaan ihailevia. Twilight-sarjan mediajulkisuus on sitä luokkaa, että fanit varmasti löytävät kohteensa luokse tälläkin kertaa.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Bill Condon.Rooleissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Elizabeth Reaser.Tyylilaji: draama, fantasia, romantiikka. (K-13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.