Kimmo Jokinen - Hassin kyläkirja

Hassin kyläseura ry. 2011. 206 s.Jämsän kyläkirjasarjan uusin tulokas on eteläisen Hassin kylän kirja. Koko on näyttävä 22x30 senttiä, mikä tekee oikeutta kuville ja kuvia onkin käytetty ilahduttavan runsaasti.

Perinteiseen kyläkirjatapaan talot ja suvut on esitelty tarkoin, sitten tulevat elinkeinot, liikenne, palvelut, järjestö- ja kulttuuritoiminta sekä elävöittävät muistelmat.

Onneksi kylällä on ollut kirjallisia muistiinmerkitsijöitä, joihin tekijä ja kylähistoriapiiri ovat voineet tukeutua. Vireä kyläseura on tehnyt tärkeän työn, joka kantaa tulevaisuuteen.

Maantiede sijoittaa kylän aivan Kuhmoisten rajan tuntumaan vesireitin äärelle. Hassinkosken myllyt ja tukinuitto leimasivat kylää myllyjen ja koskien kyläksi.

Ensimmäiset talot olivat Kassala (nykyisen Kuhmoisten puolella) ja Hassi, josta vanhimmat tiedot lienevät vuodelta 1539. Perinteinen maanviljelyskylä on kokenut tyypilliset rakennemuutokset, jotka kirjassa käydään tunnollisesti läpi.

Kylän kulttuuriseksi erikoisuudeksi voisi luokitella Hassin Suomalaisen seuran, joka perustettiin 1912. Se järjesti kulttuuritilaisuuksia ja piti lainakirjastoa. Epäpoliittisen seuran toiminta loppui vuoteen 1918.

Hassin Nuorten Kristillinen yhdistys puolestaan sai aikaan oman rukoushuoneen. Kesällä 1918 perustetun yhdistyksen toiminta hiipui 1970-luvulla ja omaisuus lahjoitettiin Jämsän seurakunnalle.

Maailmallakin tunnettu hassilainen oli hyvällä lauluäänellä siunattu torpan poika Valfrid Lehto, joka otettiin pappilaan laulunoppiin. Opintie ja ura jatkui Amerikkaan Volpi Leuto -nimellä. Mutta lopulta hän kuoli köyhänä, äänensä menettäneenä palattuaan kotimaahan 1930-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.