Paul Auster - Sunset Park

HANNU WAARALA

Suom. Erkki Jukarainen. Tammi 2011. 354 s.Paul Austerin (s. 1947) romaaneissa rakastetaan tarinoita ja tarinankerrontaa.

Hyvin kerrottu tarina antaa ihmiselle identiteetin ja piirtää hänen kohtalonsa ääriviivat olipa sitten kyse kansallisesta baseball-sankarista, newyorkilaisesta taideopiskelijasta tai mahdollisesta tulevasta kirjailijasta.

Tarinankerronta tarjoaa balsamia romaanihenkilöiden haavoille ja menetetyille mahdollisuuksille. Ja niin myös lukijalle.

Austerin 16. romaani Sunset Park ei tuota tarinankerronnan hurmassa ja viettelevyydessä pettymystä kirjailijan ihailijoille.

Sunset Park kertoo jälleen tarinaa New Yorkin hengessä joukosta kultivoituneita ja hieman boheemeja etsijöitä. He elävät keskellä materialistista ja kaoottista maailmaa. Suvaitsevaisuus, monikulttuurisuus ja avoimuus merkitsevät heille paljon. Romaanissa talonvaltaus on symbolinen teko.

Hieman kuin Woody Allenin New York-elokuvissa Austerin romaanissa pääosassa on enemmän suurkaupungin henki ja elämäntapa kuin yksilöllisesti jäsentyvät ihmiskohtalot.

Kaikki tietävän kertojan henki ohjaa Sunset Parkin henkilöiden maailmaa ja oman minuutensa tarkastelua. Tässä piilee tietty heikkous Austerin romaaneissa, sillä henkilöhahmot eivät juurikaan luo omaa olemistaan tai reagoi välittömästi toisiinsa. Heidän kohtalonsa suljetaan tarinan kokonaisvaltaisuuden ehdoilla.

Sunset Parkin päähenkilö Miles Heller kärsii traumasta, että hän on syyllinen velipuolensa kuolemaan.

Teini-iässä Miles on töytäissyt veljeään, joka on jäänyt sen seurauksena takaa tulevan auton alle. Miles ei ole pystynyt kertomaan siitä kenellekään. Hän jättää New Yorkin, alkaa yhdeksän vuoden pako, eläminen hanttihommilla eri puolilla Amerikkaa.

Kunnes Miles kohtaa alaikäisen, älykkään teinitytön puistossa, joka lukee samaa kirjaa kuin hän itse, F. Scott Fitzgeraldin Kultahattua. Ironisesti ylevöitetty Vladimir Nabokovin Lolita-muunnelma voi alkaa niin puhtain pyrkimyksin.

Miles palaa New Yorkiin, tekee tilinsä selviksi menneisyytensä ja tulevaisuutensa kanssa. Ja odottaa kunnes tytöstä tulee täysi-ikäinen. Miles on tytön mentor, Pygmalion, sekä sivistyksessä että rakkaudessa.

Sunset Parkin kerronta etenee kuin hienoin improvisoiduin sooloin mutta tiukan yhteispelin hengessä - kuin cool-jazz konsanaan. Lukiessa voi mielessään kuulla Miles Davisin, John Colttranen tai Charlie Parkerin nuotittamia huomioita ja rytmejä elämän vaihtelevassa ja sattumien täyttämässä, soljuvassa, sakeassa ja kuulaassa virrassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.