Russell Edson -Intuitiivinen matka. Valitut runot.

HANNU WAARALA

Suomentanut ja valikoinut Aki Salmela. Savukeidas 2011. 118 s.Amerikkalainen Russell Edson (s. 1935) julkaisi ensimmäisen proosarunokokoelmansa 1960-luvun alussa. Siitä lähtien hän ollut tuotannossaan uskollinen lähinnä itselleen ja omalle persoonalliselle ilmaisutavalleen. Muodit tai kirjalliset trendit eivät ole häntä heilutelleet.

Runoilija Aki Salmelan suomentama valikoima tuo nyt hienosti tämän modernin klassikon, proosarunon suvereenin taitajan tekstit elävästi suomenkielelle.

Edsonin tähtäimessä on aina proosarunon olemus, sen ilmaisullinen painoarvo, rajankäynti ja ristiveto lyyristen oletusten ja proosan kerrronnallisten arvojen välillä. Edsonin mielestä proosaruno vaatii aina toteutuakseen vivahteiden tajua ja tilanteiden koomista ymmärrystä.

Ranskassa arvostetun proosarunon mestarit oivalsivat tämän kyllä. Max Jacob ja Henri Michaux nostivat metafyysisen komiikan tuotantonsa keskeiseksi motiiviksi. Meillä tällaista lyyrisen komiikan tajua, arjen absurdeja kamppailuja, ilmensi 1960-luvun kokeellinen Kalevi Seilonen, Olennon ja silloin vielä modernin taiteen ystävä.

Runoilijana Edson on silmänkääntäjä, joka tekee päänsisäisistä mielikuvista komiikkaa ja farssia. Tämä muistutttaa joskus klassisen mykkäelokuvan arjen logiikasta murtautuvaa hurjaa surrealismia, mutta on täsmällisempää ja konkreettisempaa.

Edsonin runojen jälkimaku on unenomaisen hypnoottista, mutta ilmaisu on samalla äärimmäisen kirkasta ja selkeätä. Mielikuvitus ei voi olla mikään epämääräinen, kielessä täsmentymätön ajapuu. Vakavuuden ja komiikan välinen yhteys Edsonilla sisältää sekä keatonilaista että kafkamaista maailmaa ja lähestymistapaa.

Buster Keatonin hengessä etenee mallikkaasti koominen runo Kirje unettomalta: "Hyvä herra Huonekaluntekijä,// sänky jonka teitte minulle, on hyvin vaikea. Kun vedän ohjaksista, se/ nousee takajaloilleen vastustamaan suuntaa.// Se tuntuu myös pelkäävän korkeita paikkoja, sillä kun yö toisensa / perään pyydän sitä hyppäämään ikkunasta ulos, se epäröi.// On mahdotonta nukkua sängyssä, joka pelkää korkeita paikkoja.../ uneksin niin usein vuoristoista.// Uskon, että tämä sänky on laaksojen olento."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.