Stefan Moster - Nelikätisen soiton mahdottomuus

Suom. Helen Moster. Siltala 2011. 528 s.Suomalaista kirjallisuutta saksantavan Stefan Mosterin esikoisromaani on rakennelmana kuin teoksen varsinainen tapahtumapaikka, jättimäinen valtameriristeilijä. Siihen kuuluu lukuisia kerroksia ja sokkeloita, irtiottoa ja elämän suunnan etsimistä, pitkän matkan saatossa myös toistoa.

Hyvinvoivilla saksalaisilla täytetty luksusristeilijä seilaa Euroopasta eteläiseen Amerikkaan ja Kap Hornin kautta takaisin. Laiva kuvastaa nyky-yhteiskuntaa pienoiskoossa. Yläkerran eliitti nautiskelee ja etsii uusia elämyksiä turhautumisen täyttämiseksi. Toiveiden toteuttamisesta vastaa siirtotyöläisten kolonna laivan pohjakerrosten uumenissa.

Päälinjassaan romaani kertoo kypsän keski-ikäisen äidin Almutin ja hänen varhaisaikuisen poikansa Sebastianin kohtaamattomuudesta. Almut on pestattu laivalle matkailijoiden päiväpsykologiksi, Sebastian puolestaan viihdyttäjäpianistiksi. He myös vuorottelevat kertojaääninä.

Toisessa linjassa Almutin perheen ja suvun historia kytkeytyy arvoituksellisesti Saksan historian traumaan eli Itä-Saksan "turvallisuuspalveluun" Stasiin. Menneisyyden jännitteet tiivistyvät itäsaksalaisen Almutin ja risteilijän henkilöstöpäällikön, entisen Stasi-virkailijan Bernd Gausin dialogiin.

Tarina syvenee vielä Euroopan kulttuurihistoriaan, saksalaisen klassisen musiikin ja kirjallisuuden tietämykseen. Sivistyksen vastapainoksi tarjotaan ihmismielen primitiivisyyttä, läikähteleviä tunteita ja seksuaalisuutta, jotka rikkovat hillityn kuoren.

Moster on psykologisesti tarkka, mikä ilmenee eritoten Almutin ja Gausin suhteen kuvauksessa. Juuri Almutin ajatuksiin ja iholle Moster pääsee taitavasti, ja henkilökuvasta kehittyy tuskallisen elävä. Sen sijaan Sebastianin luonnekuva slangeineen jää pinnalliseksi.

Moster muistetaan vuoden 2006 Finlandia-palkintoraadin jäsenenä, joka moitti suomalaista nykykirjallisuutta älyllisyyden, muodontajun ja yhteiskuntakritiikin puutteesta.

Nelikätisen soiton mahdottomuus osoittaa Mosterin oman ratkaisun: romaani limittää ihmissuhdekuvauksen, Saksan historian kipukohdat, nykyeurooppalaisuuden rappion ja vielä matkakuvauksen. Siksi lukukokemus on mahtipontinen ja ailahteleva.

Monelle laivamatka koituu henkisesti ja fyysisesti raskaaksi. Näin käy myös lukijalle: toisto syö jännitteen keriytymistä, vaikka finaali yltää fortissimoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.