Lidia Ginzburg - Leningradin piirityksen päiväkirja

Pentti Stranius

Suom. ja jälkisanat Kirsti Era. Into 2011. 221 s.Leningradin piirityksen alkamisesta on kulunut 70 vuotta syyskuussa 2011. Miltei 2,5 vuotta eli 872 päivää kestänyt Pietarin saarto oli toisen maailmansodan traagisimpia murhenäytelmiä: sen aikana kuoli nälkään ja kylmään ainakin 600 000 kaupunkilaista.

Monet saksalaisjoukkojen saartamaan ja pommittamaan kaupunkiin jääneet intelligentit ja tavallisetkin ihmiset pitivät henkilökohtaista päiväkirjaa. Niin kauan kuin jaksoivat.

Tarinat vain olivat usein liian karmeita julkaistaviksi neuvostoaikana. Venäjänjuutalainen esseisti ja kirjallisuudentutkija Lidia Ginzburg (1902-1990) eli sen verran pitkään, että sai päiväkirjansa julki, osittain jo 1960-luvulla, mutta lopullisesti vasta 1984.

Leningradin piirityksen päiväkirja on poikkeuksellisen koskettava ja iholle tunkeva "epätieteellinen analyysi" ihmisen oudoista tunnoista, kun häntä vaivaa jatkuva nälkä, kylmä ja pelko. Odotettavissakin on vain tilanteen paheneminen - jatkuva kärsimys ja lopulta kuolema.

Ginzburgin muistiinmerkinnät kanssaihmisistä ja keskusteluista tai "puhekulttuurista" piirityksen sisällä ovat aikalaishavaintoja, joita tosin on ilmeisesti kaunokirjallisesti hieman muokattu myöhemmin. Mutta tuskin paljon. Tekijä tuottaa niin erilaista ja kumman älyllistä proosaa kaupungin katastrofista, että sen syntyminenkin on ollut mahdollista vain äärioloissa.

Into Kustannus on tehnyt kulttuuriteon ja suomentaja Kirsti Era päässyt hienoviritteisesti sisälle Ginzburgin välillä aivan eriskummalliseen kirjoitustyyliin ja ajatuskuvioihin.

Pari vuotta sitten suomennettu edellinen päiväkirjamerkintöihin perustuva "saartokirja", Ales Adamovitshin ja Daniil Graninin toimittama Leningradin piiritys saa nyt rinnalleen arvoisensa subjektiivisen kohtalonsinfonian.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.