Arne Dahl - Jälkijäristys

MIKKO VARIS

Suom. Kari Koski.Otava 2011. 429 s.Mitä ruotsalaiset tekevät aina ensiksi ennen kuin he tekevät mitään ratkaisuja? He palaveeraavat. Näin me suomalaiset mielellämme väitämme.

Niin tapahtuu myös uusimmassa Ruotsin keskusrikospoliisin A-ryhmän rikostutkinnasta kertovassa Arne Dahlin romaanissa. Yli puoliväliin saakka pääasiassa palaveerataan. Joko koko ryhmä tai sen muutama jäsen keskustelevat, keskustelevat, keskustelevat. Jos he ovat yksin liikkeellä, he puhuvat itsekseen, palaveeraavat itsensä kanssa.

Tukholman metrossa räjähtää elokuun yössä pommi, joka surmaa ja hajottaa palasiksi kymmenkunta ihmistä. Teon ottaa vastuulleen ryhmä nimeltä "Siffinin pyhät ratsastajat". Onko siis äärimuslimistien terrori ulottunut jo Ruotsiin?

A-ryhmän älykkäät tutkijat ryhtyvät sinnikkääseen työhön tunnistaakseen uhrit, löytääkseen tekijät ja perusteet teolle. Vähitellen paljastuu kaikenlaista, jolla ei ole juuri tekemistä Ruotsiin muuttaneiden arabien tai heidän lastensa kanssa. Esiin tulee vakavaa ammattirikollisuutta, joka ei rajoitu Ruotsiin. Yhteen tutkijoista kohdistetaan äärimmäinen terroriuhka.

Kun lukija on selvinnyt läpi alkuosan palaveerausten ja fundeerausten, hän saa luettavakseen tiukasti puristavan jännityskertomuksen, jossa saalis, mistään piittaamaton ammattitappaja ja saalistajat puikkelehtivat toistensa perässä. Ja kello käy...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.