Topi Sorsakoski - Tummansininen sävel

TEPPO KULMALA

EMI/ParlophoneTiensä jo lähes loppuun vaeltaneen laulajan särmikäs ja kuin vaihtoehdoitta täysillä itsensä likoon paneva tulkinta sattuu Topi Sorsakosken (1952−2011) jäähyväislevyllä vahvasti tunteeseen ja tarkasti kohdalleen. Suomalaisen studioyhtyeen ja tallinnalaisen sinfoniaorkesterin yhteys on puhdasta draamaa, jossa edellinen on kuin jälkimmäisen luotsi, eikä kumpikaan vuoda omaa laatuaan yli kokonaiskuvan kehysten.

Vaikka kuulija muistaa laulajan sairauden ja vaikka hakeudutaan suomalaisen kaihon ääritunnelmiin, albumilta välittyy tahdon ja toivon mieliala. Sorsakoski ei ole kansantulkkina mukana vain antaumuksessa, eikä vain teknisesti, vaan myös ilmein, nyanssein ja tarkoituksin. Hän tavoittaa Kärjen, Monosen ja ulkomaan tangojen melankolisen ja kohtalonomaisen syvyyden. Samalla ja siksi laulun herkkyys kääntää esiin myös tuon tummimman sinen vastapoolin, valon ja eloisuuden.

Kappalevalikoima (mukana on mm. Lou Reediä ja Moody Bluesia) vaistoaa iskelmäkansan maun ja liikkuvuuden. Sorsakoski löysi edeltäjänsä Olavi Virran tapaan myös kansainvälisten sävelmien ikivihreät uomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.