Katri Helena - Valon maa

KIRSI TAIVAINEN

HypeLevy-yhtiön vaihto ei ole vaikuttanut Katri Helenan tuttuun, mukaansa tempaavaan tyyliin, vaan on tuonut siihen uusia vivahteita. Raikas ääni soljuu nyt hivenen hauraanakin ja puhuttelevan herkkänä niin matalissa kuin korkeissa kohdissa, ja hentoinen käheys on saanut uutta syvyyttä.

Vaikka Katri Helenaa on ansaitusti kutsuttu sinivalkoiseksi ääneksi, hän on aina ollut kotonaan myös lattarirytmeissä. Uuteen levyyn on sisällytetty lattarien pehmeyttä, kertovuutta ja myös draamallista iskevyyttä.

Moni kappale tuo mieleen tanssilavojen tunnelman: lämpimät illat, tanssivat parit ja musiikin, vibrafonin kepeät lyönnit ja tunnelmaa nostattavan, eteenpäin rullaavan komppiryhmän. Nostalgia soi Timo Kiiskisen Kaihonkukka -kappaleessa selkeästi ja sykähtelevästi.

Levyllä on välitön ote, jossa ei pelätä pysähtymistäkään. Vaikka mukana on laaja soitinten kirjo, tuloksessa ei silti kaiu mahtipontisuus ja studiomaiset soundit. Jouset ja puhaltimet tukevat tarinoita ja ovat joskus jopa mietteliäitä.

Hieman erilaista Katria levyllä edustaa Maija Teelahden tekemä helmi Älä tule minun merelleni. Katri heittäytyy rohkeasti sanojen ja musiikin tulkiksi. Sävelet kulkevat kuin aallokossa, lauluun latautuu voimaa ja hiljentymistä. Myös Lauri Ylösen ja Paula Vesalan poikkitaiteellinen laulu Vieras sisar jättää paljon rivien väliin.

Tuure Kilpeläisen Raja on niin ikään levyn parhaimmistoa. Rytmi etenee keinuen ja sanoitus kertoo osuvasti rakkauden rajattomuudesta. Katrille ominaisesti kappaleissa säilyy valo ja letkeys, vaikka teemoissa olisi surumielisyyttä. Levyltä löytyvät tutut kielikuvat, joissa on merta, tuulta ja muita tunteisiin vetoavia elementtejä.

Katri Helena pitää Valon maalla paikkansa kotimaisen iskelmämusiikin kirkkaassa tähdistössä. Tuottaja Janne Haavisto on antanut ainutlaatuiselle äänelle sen tarvitseman tilan ja soittimet ovat tasapainossa. Jussi Hakulisen hidas rakkaudentunnustus Sinun sydämesi kanssa on hyvä valinta päätökseksi. Katri Helena on parhaimmillaan kun musiikista löytyy rytmikästä takapotkua tai hiljalleen kulkevia säveliä. Bonuksena kannen lehtisessä on Katrin omia mietelauseita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.