Ikuisesti sinun

Sijaisperheessä lapset tarvitsevat aikuisilta paljon läheisyyttä ja lohdutusta.

KAISA HILTUNEN

Miltä tuntuu elää sijaisperheessä? Millaista on olla sijaisvanhempi, väliaikainen äiti tai isä? Huostaan otettu jakaa kiintymyksensä kaksiin vanhempiin. Side biologisiin vanhempiin on vahva, mutta sijaisvanhemmistakin on vaikea erota.

Mia Halmeen dokumenttielokuvassa Ikuisesti sinun pohditaan huostaanottoihin liittyvää tunteiden vyyhteä, rakkautta, kaipausta ja kiintymystä. Syitä huostaanottoihin ei käsitellä.

Elokuvassa seurataan kolmen lapsen elämää kahdessa sijaisperheessä. Teini-ikäisen Inkan äiti on kuollut ja isä on vankilassa. Hän on asunut sijaisperheessä kahdeksan vuotta. Mette, 7, ja Miko, 9, valmistautuvat palaamaan biologisen äitinsä luokse viiden vuoden jälkeen.

Lapsen oikeuksista puhutaan paljon, ja dokumenttielokuva on yksi tapa antaa lapsille ääni. Tässä elokuvassa tuo ääni on viisas ja harvinaisen kypsä.

Inka puhuu avoimesti vaikeista asioista. Hän haluaisi vaihtaa sukunimensä ja pohtii isän merkitystä elämässään. Hän kysyy, miksi sukulaiset eivät pidä yhteyttä ja mitä pahaa hän on tehnyt.

Aikuisen läsnäolon merkitys tuodaan esiin arkisten tilanteiden havainnoinnin kautta. Sijaisvanhemman rooli on raskas ja biologista vanhempaa jännittää saada lapset takaisin. Ikuisesti sinun on lempeä ja liikuttava dokumentti tärkeästä aiheesta. Sen sävy on toiveikas.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Mia Halme. Tyylilaji: dokumentti (K7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.