Faarao Pirttikangas - Kuhmalahden Nubialaiset

MIKKO SILTANEN

HelmiFaarao Pirttikangas tuli aikoinaan tutuksi Cosmo Jones Beat Machine- yhtyeen keulahahmona. Tämän savolaisen bluespaukkeen voimaryhmän lisäksi hän on ehtinyt vaikuttaa freejazzia veivaavassa Astro Can Caravanissa.

Ensimmäisellä soololevyllään Pirttikangas sukeltaa entistä syvemmälle rytmimusiikin maailmaan. Lähtökohtana on tietysti blues, jota on maustettu kirjavilla kansanmusiikki-vaikutteilla, jazzilla ja gospelilla.

Pirttikangas ja hänen torvivetoinen taustayhtyeensä Kuhmalahden Nubialaiset ovat jonkinlainen sekoitus kotoista Tuomari Nurmiota ja etiopialaista jazzia.

Yhtä merkittävä seikka on se, että uusi materiaali suomenkielistä. Tekee jopa mieli kysyä, miksei vaihdos tapahtunut aiemmin, sillä oma äidinkieli istuu Pirttikankaan musiikkiin erittäin hyvin. Hienoimpia esimerkkejä hänen maanisesta kuvastostaan ovat Se raapii maata ja levyn avausraita Kuka sinä olet.

Kuhmalahden Nubialaiset on mitä mainioin pelinavaus, mutta tätä konseptia ei kannata toistaa uudelleen, sillä se on ammennettu tyhjiin kertarysäyksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.