Kari Ikonen & Karikko - The Helsinski suite

PENTTI RONKANEN

Eclipse MusicKorpilahtelaislähtöinen Kari Ikonen julkaisi ensimmäisen Karikko-levynsä vuonna 2001, ja voitti sillä samantien jazzin Emma-palkinnon. Yhtyeen ainutlaatuisuus huomattiin heti laajalti. Se tyystin oma tyyli syntyy ennen kaikkea Ikosen selkeästä sävellyksellisestä näkemyksestä ja sitä käytäntöön vievästä omaperäisestä soitinnuksesta.

Tämänhetkinen Karikko on suomalais-ranskalais-belgialainen. Ranskaa edustaa sellisti Vincent Courtois, Belgiaa trumpetisti Laurent Blondiau. Tenorisaksofonia ja huiluja soittava Sonny Heinilä sekä rumpali Mika Kallio ovat olleet pitkään Ikosen matkassa, bassoon on Tony Elglandin tilalle tullut Ulf Krokfors.

Ikosen erilaiset sähköiset kosketinsoittimet ovat periaatteessa vieras elementti muuten täysakustisen yhtyeen keskellä, mutta taianomaisesti esimerkiksi rauhaisa sello ja minimoogin ujellus alkavat puhua samaa kieltä.

Vaikka pelkästään ykkösluokan solisteista koostuvan yhtyeen yksilöillekin on jätetty tilaa, Karikko pysyy hyvin nöyrästi säveltäjä-sovittaja Ikosen palveluksessa. Näin hienovaraista värittämistä ja hallittua muotoilua harvoin tapaa, ja mikä parasta, tunnevoimasta tippaakaan tinkimättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.