Lou Reed & Metallica - Lulu

RAULI KARJALAINEN

VertigoLou Reedin ja Metallican yhteisalbumi Lulu on saanut poikkeuksellisen murskaavan ja vihaisen vastaanoton. Levy on julistettu useissa eri lähteissä kaikkien aikojen huonoimmaksi albumiksi ja YouTube pursuaa sille irvailevia videoklippejä. Reed on jopa saanut Metallican faneilta tappouhkauksia.

Ensikuulemalta Lulu vaikuttaa hämmentävältä. Ristiriita Reedin karhean, melodiasta ja rytmistä piittaamattoman puhelaulun ja Metallican heavyriffittelyn välillä tuntuu valtavalta. Sävellykset ovat pääosin junnaavia ja vailla rockin tuttuja rakenteita. Muutaman kuuntelun jälkeen levyn juju alkaa kuitenkin aueta.

Reed aikoi alunperin tehdä Lulusta näytelmän amerikkalaisen teatteriohjaaja Robert Wilsonin kanssa. Vuonna 2009 Reed kuitenkin sattui tutustumaan Metallicaan ja idea uudenlaisesta yhteisprojektista syntyi. Kaksi vuotta myöhemmin kokoonpano äänitti Reedin tekstien ja demojen pohjalta yhdeksänkymmentäminuuttisen tupla-albumin.

Reedin tekstien taustalla ovat 1800- 1900-lukujen taitteessa vaikuttaneen saksalaisen näytelmäkirjailija Frank Wedekindin näytelmät Maahinen ja Pandoran lipas. Lyriikassaan Reed pureutuu miesten huomiosta nauttivan, tanssijasta prostituoiduksi päätyvän Lulun rujoon ja väkivaltaiseen maailmaan. Kun Lulu Pumping Blood -kappaleessa anelee Viiltäjä-Jackia ottamaan hänet hengiltä, irvokas kuvasto on jopa Reed-mittapuulla brutaalia.

Lulun musiikki ei asetu perinteisessä mielessä sävellyksiksi, vaan toimii pikemminkin eräänlaisena dynaamisena vasta-aineksena teksteille. Kun ennakkoluulot unohtuvat, käy selväksi, että Reed on onnistunut sparraamaan Metallicasta uudenlaista ilmaisukieltä irti. Yhtye ei ole soittanut vuosiin näin vapautuneesti. Esimerkiksi Kirk Hammett on jättänyt soolojuoksutukset syrjään ja etsinyt kitarastaan metallille epätyylisiä sointimaailmoja.

Lulun musiikillisiin kohokohtiin lukeutuvat upeasti varioiva runttaus Pumping Blood, intensiivinen kaahaus Mistress Dread sekä kokonaisuuden päättävä kaksikymmentäminuuttinen herkistely Junior Dad. Haastava levy kutsuu kuulijan mukavuusalueen ulkopuolelle. Pyyntöön kannattaa vastata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.