Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

Kapteeni Haddock, Tintti ja Milou-koira ajautuvat Steven Spielbergin ohjastamina kolmiulotteisiin seikkailuihin. Elokuvan tarina on yhdistelty useammasta Tintti-albumista.

Jarno Lindemark

Satusetä Steven Spielberg jos kuka osaa käyttää hyväksi Hollywoodin isot budjetit ja puitteet. Vain harvoin hän lumoutuu tehosteista niin, että tarina jää tekniikan varjoon.

Tintti-filmatisoinnissa Spielberg on käyttänyt niin sanottua CGI-tekniikkaa, jossa animaatio on tehty oikeiden näyttelijöiden pohjalta. Tällä puolirealistisella tyylillä hän on halunnut välittää sarjakuvan värikkyyden, pehmeyden ja viivojen rytmin. Olihan Tintin luoja Hergé nimenomaan tanssivan viivan mestari.

Näin on valkokankaalle syntynyt omalaatuinen Tintti-maailma, mutta sen charmista ja sielukkuudesta voi olla montaa mieltä. Jotain häiritsevää tässä tyylissä on. Näin tehtynä hahmot ovat hivenen robottimaisia ja elokuvan maailma on sidottu realismiin, vaikkei se kuitenkaan ole realistinen.

Sitä ei voi kiistää, etteikö Spielberg olisi edelleenkin taitava luomaan jännitystä ja poikamaista seikkailuntuntua. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus viihdyttänee katsojia jo pelkästään nasevan kerrontansa ansiosta.

Sarjakuvamaisen kuva-ilottelun kautta katsoja kiidätetään 1930-luvun Brysseliin, sieltä merten tyrskyihin ja aavikon läpi Marokon sokkeloisiin kortteleihin. Tähtäimessä on kapteeni Haddockin (Andy Serkis) sukuperintö. Juoppoontunut Haddock, poikamainen Tintti (Jamie Bell) ja uskollinen Milou-koira ovat kieltämättä herttainen kolmikko.

Kaiken kaahailun ja slapstickin keskellä on helppo unohtaa, että Tintti-sarjakuvat ovat myös aikansa dokumentteja. Lehtimies Tintti on eurooppalainen sankari, joka Hergén kuvissa todistaa 1900-luvun myllerrykset ja aiheet: imperialismin, huumekaupan, kylmän sodan asetelmat…

Ilman aikuislukijoita Tintti tuskin olisi myynyt 350 miljoonaa ja tullut käännetyksi 80 kielelle. Tämän "aikuisemman" tason Spielberg käsikirjoittajineen on häivyttänyt. Näin käy aika usein, kun Hollywoodissa käydään käsiksi eurooppalaisiin teoksiin. Mutta kyllä tästä viihteeksi on, ehkä jopa koko perheelle.

Ohjaus: Steven Spielberg. Käsikirjoitus Steven Moffat, Edgar Wright ja Joe Cornish Hergén sarjakuvan pohjalta. Kuvaus Janusz Kaminski. Musiikki John Williams. Pääosissa: Jamie Bell, Daniel Craig, Andy Serkis. Tyylilaji: seikkailuanimaatio (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.