MATTI RÖNKÄ - Väärän maan vainaja

Matti Rönkä

MIKKO VARIS

Gummerus 2011. 244 s.Matti Rönkä on luotettava rikosromaanien kirjoittaja. Hän on kokenut toimittaja ja tuntee ne aiheet ja elämänalueet, joista hän kirjoittaa.

Ja Röngällä on hyvän kirjailijan taito saada lukija uskomaan, että hän on itse syntynyt ja kasvanut entisessä Neuvostoliitossa ja saanut sen armeijassa erikoiskoulutuksen - vaikka tämä koskee Röngän sijasta hänen romaaniensa päähenkilö Viktor Kärppää.

Kärppä on paluumuuttaja, joka tekee pääkaupunkiseudulla rakennushommia ja työllistää niissä toisia paluumuuttajia, joiden olisi vaikea saada töitä vapailla työmarkkinoilla.

Kärpän toimet ovat yleensä laillisuuden rajojen sisäpuolella. Mutta hänellä on pistooli auton vararenkaan päällä ja kontakteja Venäjän puolella toimiviin rikollisjärjestöihin, jotka usein pyytävät häneltä palveluksia. Niitä on viisasta antaa.

Kärppä tuntee Suomen lainsäädännön ja viranomaisten käytännöt. Hän pystyy toimimaan konsulttina Venäjältä tulleille, esimerkiksi yrityksiä aloittaville kansalaisille. Hänellä on korrektit suhteet Suomen poliisiin.

Riesana Kärpällä on ammattirikollisia tarkkaileva konstaapeli Teppo Korhonen, joka ilmestyy yllättävinä aikoina paikalle ja alkaa puhua niin sekavia lauseita, ettei niitä pystyisi tulkkaamaan kuin kokenut vankilapsykiatri.

Väärän maan vainajassa joku on tappanut maahanmuuttaja Roman Putron. Tämän äiti oli Viktor Kärpän äidin läheinen ystävä. Niinpä Viktorin velvollisuus on mennä rajan yli kertomaan suru-uutinen.

Tämä on selvä asia. Mutta yhtä selvää ei ole se, miksi Roman-vainaan ruumista siirrellään muoviin käärittynä lumeen hukkuvassa Helsingissä paikasta toiseen, miksi se välillä katoaa? Miksi lähetystö, Pietarin mafia ja Teppo Korhonen urkkivat Kärpältä, kuka tappoi ja kuka piilotti Putron?

Tässäkin romaanissa tarinaa kuljettaa Röngän taipuisa ja rikas kieli. Läsnä on hänen humaani asenteensa ja ymmärryksensä maansa menettäneiden tuskaan. Mutta jokin tarinan rakenteellinen hataruus vaivaa tällä kertaa lukijaa. On kuin hänkin joutuisi lukiessaan kahlaamaan niissä tolkuttomissa hangissa, joita talvi rymäytti Suomen päälle.

Väärän maan vainaja on kuudes Viktor Kärppä -romaani. Kukaan ei voi parantua kirja kirjalta loputtomiin. Matti Rönkä on välillä vihjaissut, että muunkin lajin kirjallisuuden kirjoittaminen kiinnostaa häntä. Mahtaako seuraavaksi tulla runoa vai proosaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.