Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Korpilahden Höyry-galleria - Päivi Hintsanen

ELINA PURANEN

PÄIVI HINTSANEN

Kuulumattomat

Korpilahden Höyry-galleriassa 30.10.2011 saakka. Taiteen kohtaamisessa tilalla on suuri merkitys. Taide tapahtuu aina tilassa, tyypillisessä tai epätavallisessa, reaalimaailmassa, virtuaalisessa tilassa tai ajatuksen tasolla. Tilan kautta taide voidaan nostaa esille tai se voidaan myös latistaa.

Mediataitielija Päivi Hintsasen näyttely Korpilahden Höyry-galleriassa on syntynyt tilan innoittamana. Vielä remontoimaton galleriatilan ituvaihe synnytti mielikuvan hahmoista, jotka nyt ovat installaationa esillä hillitty rosoisessa galleriassa entisessä höyrysaharakennuksessa Korpilahden satamassa.

Hintsasen näyttely poikkeaa huomattavasti hänen aikaisemmista näyttelyistään ja teoksistaan. Se ei räisky eikä julista groteskein kuvin vaan on pehmeä ja mietiskelevä, vähän surumielinen olematta kuitenkaan apaattinen. Gallerian ikkunoista avautuva sateenharmaa Päijänne ja syksy on tunnelmassaan kuin elimellisesti osa näyttelyä.

Kuulumattomat on kymmenen tilaan ripustetun mieshahmon sarja. Teososat on koottu noin A4:n kokoisista kuultopaperille lasertulostetuista palasista, jotka on liitetty toisiinsa teipillä reilun ihmisenkokoisiksi lakanoiksi. Mustan ja harmaan sävyissä aina selin katsojaan seisovat hahmot saavat hartioilleen siivet pyörteilevän viivastruktuurin rakentamana.

Mystisten ja poisvetäytyvien hahmojen lisäksi galleriassa on esillä kaksi pientä pigmettimustevedosten teossarjaa. Ei juurikaan tulitikkuaskia suuremmat pääkallovedokset roikkuvat vapaasti lasikehyksissään hienoisen ilmavirran liikuteltavina. Valonheijastusten ja varjojen liike seinillä on tärkeä osa kokonaisuutta sarjassa Kuusi pientä kuolemaa: I-VI.

Kolmantena on kelttiläis-iiriläisen mytologian naisnimien mukaan nimetty sarja päällekkäisprinttejä. Sattumalta löytynyt hylkyvedosten uuskäytön mahdollistava tekniikka yhdistää harsoiset naiskuvat ruusu- ja muihin kukkavedoksiin. Deidre, Eithne ja Muirne ovat hiljaisia häivähdyksiä jostakin kaukaisesta tunteesta.

Vaikka Päivi Hintsanen on määritellyt vain yhden kolmesta teossarjastaan installaatioksi, voi tämän näyttelyn osalta puhua kokonaisteoksesta.

Gallerian seinät, katto ja lattia, valon laatu ja ikkunanäkymät, sade, muistikuva rakennuksen muodosta ja tiiliseinistä ja jopa rakennustyömaan tärinä ja äänet rakentavat yhdessä teosten kanssa hitaan mutta vaikuttavan elämyksen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut