Liikunta auttaa jaksamaan

Mikko Punkari

Jyväskylä on tunnettu paitsi opiskelijakaupunkina, myös liikunta- ja urheilukaupunkina. Kaupunki ja sen liikuntapaikat tarjoavat hyvät puitteeet urheilun ja liikunnan harrastamiseen. Tämän lisäksi urheiluseuratoiminta on vireää ja tarjolla oleva lajikirjo on todella kattava.

Urheiluhenkisille ihmisille löytyy siis valinnanvaraa, ja he löytänevätkin itselleen mieleisen liikunnan muodon. Vähän tai ei lainkaan liikkuvien aktivoiminen on sen sijaan paljon haasteellisempaa.

Opiskeluiden aloittaminen on eräänlainen taitekohta ihmisen elämässä. Se tuo mukanaan usein muuton uuteen kaupunkiin sekä erkanemisen perheestä ja vanhoista ystävistä. Samalla voi tapahtua ero niistä ihmisistä, joiden kanssa on aikaisemmin tullut lähdettyä vaikkapa lenkille. Liikuntaharrastuksen jatkuminen tässä murrosvaiheessa ei ole siis mitenkään itsestäänselvää.

YLIOPISTO PANOSTAA opiskelijoiden ja henkilökunnan liikuntaan mielestäni kiitettävästi. Yliopistoliikunnan palkkalistoilta löytyy ohjaajien lisäksi kaksi työntekijää, joiden ansiosta onnistuu laajan ohjelman suunnittelu ja toteutus. Kursseja ja ohjattuja vuoroja löytyy kaiken tasoisille liikkujille. Liikkumaan lähtemisen kynnyksestä on tehty mahdollisimman matala muun muassa opintoihin liitettävän liikuntakurssin ja Aloittelijoiden syksy -ohjelman avulla.

Ammattikorkeakoulun puolella tilanne on kuitenkin toinen. JAMK:n palkkalistoilta ei löydy opiskelijaliikunnasta vastaavaa henkilöä, vaan vastuu kaikesta liikuntatoiminnan järjestämisestä on siirretty opiskelijakunta JAMKOn ja Jyväskylän korkeakouluopiskelijoiden liikuntaseura KOOLS ry:n harteille. Resursoinnin puutteen vuoksi amk-opiskelijan mahdollisuudet lähteä liikkumaan ovat selvästi heikommat kuin yliopiston puolella. Lisäksi amk:n henkilöstölle tarjoaman liikunnan painopiste on jo entuudestaan liikuntaa harrastavissa eikä niissä, joita liikunta voisi auttaa jaksamaan paremmin työssä.

TILANNE EI korjaannu sormia napsauttamalla, vaikka JAMK kohdentaisikin enemmän resursseja liikuntapalveluihin. Ongelmana on vapaan tilan puute. Keskustassa ja sen läheisyydessä sijaitsevat liikuntasalit ym. tilat ovat käytössä kovalla asteella. Jyväskylän kaupungin liikuntatoimi on kuitenkin ollut halukas yhteistyöhön ja luvannut kartoittaa vapaita vuoroja. Se hallinnoi tilojen varauksia kuitenkin vasta iltaviidestä eteenpäin. Tätä ennen niiden jako tapahtuu koulutuskuntayhtymän kautta. Koulujen oman käytön ja iltaviiden välistä saattaisikin löytyä sopivasti väljää tilaa korkeakouluopiskelijoiden liikkumiselle.

Kukaan ei käy varmasti kiistämään liikunnan terveysvaikutuksia ja sen suurta merkitystä opiskeluissa ja myöhemmin työelämässä jaksamiseen. Panostaminen liikuntaan maksaa siis itsensä takaisin kansantaloudellisestikin. Toivottavasti lähtölaukausta, JAMK:n resurssointia, ja eri tahojen välistä yhteistyötä ei tarvitse odottaa pitkään.

Kirjoittaja on JYY:n hallituksen jäsen ja liikuntavastaava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut