Märkää rättiä Jyväskylän ammattikorkeakoululle

Aila Paloniemi

Opetus- ja kulttuuriministeri Jukka Gustafsson (sd.) esikuntineen aikoo tylysti lopettaa kulttuurialan koulutuksen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Kulttuurialan 80 aloituspaikan lisäksi ministeri esittää leikattavaksi matkailualan koulutuksesta 49 ja tekniikan alalta 60 paikkaa. Tämä merkitsee noin kuuttatoista prosenttia kaikista Jyväskylän ammattikorkeakoulun aloituspaikoista ja peräti yhdeksää prosenttia koko maan ammattikorkeakouluihin kohdistetusta 2200 paikan vähennyksestä vuodesta 2013 alkaen.

Leikkaussuunnitelma on tyrmistyttävän suuri sekä lukumääräisesti että suhteellisesti. Se on aivan kohtuuton, kun ajatellaan ammattikorkeakoulun koulutuksen vaikuttavuutta, tuloksellisuutta ja aktiivisen roolin säilymistä Keski-Suomen kehittämistyössä. JAMK on yksi parhaimmista ammattikorkeakouluista Suomessa useimmilla mittareilla mitattuna. Nyt opetusministeri rankaisee erinomaista tulosta tehnyttä JAMK:a rajusti!

Kulttuurialalla JAMK on tehnyt merkittäviä panostuksia sekä koulutuksen sisältöjen kehittämiseen että konkreettisiin investointeihin. Ammattikorkeakoulu on yhdessä Education Facilities Oy:n kanssa toteuttanut laajan, noin 7 miljoonan euron Musiikkikampus -investoinnin yhdessä Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattiopiston kanssa. Nyt tuo mittava investointi uhkaa jäädä täysin turhaksi ja tilat Jyväskylän ammattikorkeakoulun osalta tyhjiksi viimeistään vuodesta 2016 alkaen.

KULTTUURIALAN koulutusvolyymia vähennettiin Jyväskylässä omatoimisesti jo kaksi vuotta sitten, kun vaatetusalaa supistettiin. Esitys kulttuurialan koulutuksen totaalisesta lopettamisesta on tyrmistyttävä senkin vuoksi, että JAMK:n johto keskusteli ennen musiikkikampus -investointia useita kertoja ministeriön virkamiesten kanssa asiasta ja ministeriöstä näytettiin Jyväskylälle koko ajan vihreää valoa.

Jyväskylä ollaan nyt jättämässä suurista kaupungeista ainoaksi ilman amk-tasoista kulttuurin koulutusta. Tässä ei ole mitään järkeä.

Musiikin koulutusohjelma on noussut avaintoimijaksi Suomalaisessa Musiikkikampuksessa, jossa tiivis ja tuloksellinen yhteistyö yliopiston ja ammattiopiston kanssa on ainutlaatuista koko Suomessa, jopa Pohjoismaissa.

Musiikin koulutusohjelman sisältöjä on myös voimakkaasti uudistettu parin viimeisen vuoden aikana. Koulutuksen sisällöt kohdentuvat modernilla tavalla hyvinvoinnin edistämiseen musiikin keinoin. Vahvuutena on myös koulutus musiikin alan yrittäjyyteen.

Musiikin lisäksi opetusministerin järjettömällä poistolistalla on Music and Media Management -koulutusohjelma. Koulutus on ainoa laatuaan Suomessa ja täydentää hyvin Jyväskylään syntynyttä musiikin alan osaamiskeskittymää.

MATKAILUALALLE suunniteltua leikkausta on myös erittäin vaikea ymmärtää. JAMK on valtakunnan merkittävimpiä alan asiantuntijaorganisaatioita Suomessa ja sen antama matkailualan koulutus on laaja-alaista. Matkailualan koulutus tukee vahvasti keskisuomalaista palveluliiketoiminnan kehittämistä ja on siten tärkeä osa keskisuomalaisen elinkeinoelämän tulevaisuutta.

KAIKKI TÄMÄ leikkausvimma on jyrkässä ristiriidassa maakunnan kehittämishankkeiden kanssa. Luovat alat on valmisteilla olevan maakuntaohjelman toteuttamissuunnitelman mukaan nouseva elinkeinotoiminnan muoto myös Keski-Suomessa. Matkailun ja kulttuurin osaamisen vähentäminen maakunnasta koulutusta leikkaamalla heikentää mahdollisuuksia luoda uutta liiketoimintaa ja yrittäjyyttä näillä sektoreilla.

Tekniikan alalle suunniteltuja leikkauksia ei voi pitää kaikilta osin perusteltuina. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on tekniikan alalla erinomaisen hyvin menestynyt ammattikorkeakoulu. Koulutus on asiantuntevaa ja alueen työantajat sekä opiskelijat arvostavat sen vahvaa alueellista ja työelämän tarpeisiin vastaavaa toimintatapaa.

Vaikka toisin luvattiin, OKM ei itse noudata hallitusohjelmassa ja koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa esitettyjä linjauksia. Koulutusta ja tutkimusta piti koota riittävän suuriin ja vahvoihin yksiköihin, ja siten turvata laadukas opetus-, tutkimus- ja kehitystoiminta.

Jyväskyläläinen kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) istuu yhtenä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kohtalon ratkaisijoista sivistyspoliittisessa ministerityöryhmässä.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut