Ulkomaalaisten yritysostojen seuranta voi tiukentua

STT

Ulkomaalaisten yritysostot Suomesta voivat joutua tiukempaan syyniin. Valtioneuvosto esittää eduskunnalle, että ostoja voitaisiin seurata ja kieltää nykyistä helpommin.

Ulkomaalaisten tekemä yritysosto vaatii jo nyt viranomaisten vahvistuksen, kun on kyse sotilaskäyttöön soveltuvista tuotteista.

Vastedes viranomaiset voisivat pyytää selvitystä kaupasta myös tietyissä muissa tilanteissa, joissa oston kohteena on yhteiskunnan kannalta kriittinen yritys.

Puolustustarvikkeisiin liittyvissä ostoissa selvittelyyn joutuisivat kaikki ulkomaiset ostajat. Muissa yrityksissä laki koskisi vain EU ja Efta-alueen ulkopuolelta tulevia. Kauppa voitaisiin vaatia selvittelyn kohteeksi silloin, kun vähintään 10 prosentin siivu yrityksestä on siirtymässä ulkomaalaisomistukseen.

Nyt viranomaiset voivat pyytää selvityksiä yleensä vain hyvin suuriin yrityksiin liittyvistä kaupoista, joissa ostaja on OECD:n ulkopuolelta.

Hallitus perustelee uuden lain tarvetta sillä, että yhteiskunnan toiminnot ovat teknistyneet ja verkottuneet. Pelkkä koko ei nykypäivänä määrittele yhtiön merkitystä turvallisuudelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.