Rikoksia viime vuotta enemmän

Eriikka Hienola

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on noussut. Tilastoissa verrataan kuluvan vuoden rikosten määrää viime vuoteen.

Tänä vuonna tammi-elokuussa rikoksia on kirjattu reilu prosentti viime vuotta enemmän. Tämä tarkoittaa 630 000 rikosta.

Poliisin mukaan erityisesti ovat kasvaneet pahoinpitelyrikosten ja omaisuusrikosten määrät.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan pahoinpitelyjen määrän nousu johtuu vuoden alussa voimaan tulleeseen lakimuutokseen, jossa muun muassa lähisuhteissa tapahtuneet lievätkin pahoinpitelyt tulivat virallisen syytteen alaisiksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi kirjaa myös niistä ilmoitukset ja suorittaa tukinnan riippumatta siitä, vaaditanko pahoinpitelijälle rangaistusta.

Samasta tilastosta näkyy, että rikosten selvitysasteet ovat laskeneet, mutta myös tutkinta-aikaa rikosta kohden kului vähemmän.

- Poliisihallitus on kuitenkin korostanut poliisilaitoksille, että ihmisten näkökulmasta rikoksen selvittäminen esitutkinnassa on tärkeämpää kuin siitä mahdollisesti johtuvan tutkinnan keston piteneminen.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pelkää tulevien määrärahojen supistusten heikentävän tuloksia.

- Odotettavissa olevat vähennykset henkilöstössä aiheuttavat vääjäämättä tehtävien priorisointia. Se näkyy varmasti myös selvitysasteissa ja tutkinnan kestoissa, Paatero sanoo.

Huumausainerikosten määrän väheneminen johtuu Paateron mukaan poliisin vähäisistä resursseista

- Huumejutut ovat vähentyneet, koska niiden paljastamiseen ei ole voitu panostaa yhtä paljon kuin aikaisemmin, Paatero sanoo.

Liikennerikosten määrä pysyi lähes samalla tasolla kuin vuoden 2010 tammi-elokuussa. Rattijuopumuksia poliisin tietoon tuli prosentin edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.