Kuhmoisten suunta vahvistuu

Lasse Kangas

Kuhmoinen on tänä päivänä vahvemmin keskisuomalainen pitäjä kuin koskaan aikaisemmin.

Keski-Suomen lääniin Kuhmoinen liittyi vuonna 1974 ja vähän myöhemmin Keski-Suomen maakuntaliittoon.

Kuhmoinen on 2 500 asukkaan hyvistä metsistään kuuluisa kunta, jonka sijainti on poikkeuksellisen edullinen. Pitäjän keskustasta on runsaan tunnin ajomatka Jyväskylään, Lahteen, Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Pääkaupunkiseudullekin on matkaa vain vajaat 200 kilometriä. Ei olekaan ihme, että Kuhmoisissa on poikkeuksellisen paljon vapaa-ajanasuntoja.

KUHMOISISSA on keskusteltu eri vaiheissa yhteistyön suunnasta maakunnallisissa ja kunnallisissa asioissa.

Kysymys nousi esille Suur-Lahti-hankkeessa, jossa oli tarkoitus yhdistää koko Päijät-Häme. Hanke raukesi yhtenä osoituksena siitä, että paikallishallinnon kokoaminen maakuntakeskusten muodostamiin suurkuntiin ei ole järkevä tavoite.

Kuhmoisten selkeä valinta on ollut tiivistyvä yhteistyö Jämsän kaupungin kanssa ja sen seurauksena vahvistuva asema osana Keski-Suomea.

Myös Kuhmoisten Osuuspankki on vahvistamassa siteitään Keski-Suomeen. Pankki eroaa Pirkanmaan Osuuspankkiliitosta ja liittyy Keski-Suomen Osuuspankkiliiton.

Ratkaisulla on oma merkityksensä ja arvonsa, vaikkei sillä olekaan mitään konkreettista vaikutuksia pankin toimintaan. Se on yksi osoitus Kuhmoisten kaikilla alueilla tiivistyvästä yhteydestä Jyväskylän suuntaan.

KESKI-SUOMEN eteläisimmän kunnan vahvistuva maakunnallinen rooli on syytä panna merkille. Keski-Suomen eheys ei nimittäin ole itsestään selvä asia. Maakunnallisuus on puolustuskannalla suuren kuntauudistushankkeen paineessa. Kaikki Keski-Suomen maakuntaa vahvistavat ratkaisut ovat arvokkaita.

Kuhmoinen on osa Jämsän seutukuntaa eikä Jämsän merkitystä koko maakunnalle voi liioitella. Kaupungin kehitykselle ja kasvulle on vankka perusta. Kuhmoinen voi puolestaan tukeutua entistä enemmän yhteistyöhön Jämsän kanssa.

Keski-Suomessa on merkkejä siitä, että maakunnan eheys on vaarassa. Se koskee nyt konkreettisimmin Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä. Jämsä ja Kuhmoinen harkitsevat siirtymistä Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Myös Keuruulla keskustellaan yhteyksien lisäämisestä Pirkanmaan suuntaan.

Jämsänjokilaaksossa pohditaan Tampereen suuntaa terveydenhoitopalvelujen tason ja saavutettavuuden kannalta. Se on ymmärrettävää. Mutta toivottavasti puntarissa on myös laajempi maakunnallinen näkökulma. Jämsän siirtyminen Pirkanmaan terveydenhoitopiiriin olisi Keski-Suomen eheyttä vaarantava muutos. Se saattaisi suistaa Jämsän seutukunnan Hämeen periferiaksi.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin olisi puolestaan otettava huomioon myös Jämsän seudun näkökulma. Sen pitäisi merkitä tukeutumista ostopalveluissa sekä Kuopion että Tampereen yliopistollisiin keskussairaaloihin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut