Oppi ei kaada ojaan, koulukaveri saattaa

Anne Lius-Liimatainen

Koulut ovat alkaneet ja se on hienoa. Oppi ei ojaan kaada, mutta koulukaveri saattaa kaataakin. Monen pienen koululaisen arkea on jälleen koulukiusaaminen.

SYDÄN MENI syrjälleen tässä pari iltaa sitten, kun kuulin eskarilaisen joutuneen viidesluokkalaisten mukiloitavaksi ensimmäisenä eskaripäivänä. Poika tuli kotiin verta valuvana ja itkua tihrustaen. Hänet uhattiin kuristaa, jos hän vielä seuraavana päivänä näyttäytyisi koulun pihalla.

Aikuiset tarttuivat ohjaksiin - ja oikeasti toivon, että poika pääsee kaikessa rauhassa jatkamaan koulumaailmaan tutustumista.

Kiusaaminen on jotain sellaista, minkä soisi loppuvan. Heti.

EN VÄITÄ, että olisin itse puhdas pulmunen. Muistan joutuneeni ala-asteella pariin otteeseen ihan painiotteluunkin. Kerran olen jopa paininut uskonnontunnilla, koska ilmassa oli epäselvyyttä uimatuloksistani. Olen pahoillani näistä. Viisas opettaja laittoi meidät - painipukarit - kirjoittamaan kirjeen, jossa puimme tapahtunutta ja sitä miltä toisesta on voinut tuntua.

Kiusaaminen kouluissa vaatii vastuunkantoa myös meiltä tämän päivän aikuisilta. Oli kolikolla yhden- tai kahdenlaiset kasvot, on järkevä aikuisten yhteistyö kaiken a ja o.

KUN JOTAIN kiusataan Eräiden toimesta, tulee Jonkun vanhemman ottaa yhteyttä Eräiden vanhempiin - tai toisin päin. Jonkun ja Eräiden vanhempien tulee keskustella asiasta ja sopia jatkosta. Ketään ei hirtetä. Asiat käydään läpi ja sovitaan. Tilannetta seurataan. Miksi tämä on niin vaikeaa?

Valitettavan usein sitä vain tuntuu törmäävän vanhempiin, jotka pitävät toisten lapsia itse piruina ja omat janipetterit saavat kyllä tehdä mitä tahtovat. Pahimmillaan olen nähnyt kuinka lapset ja vanhemmat yhdessä arvostelevat jonkun ulkopuolisen olemusta ja vaatetusta, nauraen. Voi pyhät pieksut sentään!

Jos aikuisten järki ei auta, mikä sitten auttaa? Hyvät tikkakoskelaispojat, jotka kiusasitte eskaria, tulen mieluusti teidän painikaveriksi koulunpihalle. Ei tarvitse ainakaan pienempiä kiusata. Minussa on jo haastetta ja kokemustakin kotikutoiselta painitatamilta löytyy, serkkupojat voinevat todistaa.

Kirjoittaja on Jämsän aluetoimittaja, joka vastustaa koulukiusaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut