Edessä ensitreffit vuosituhannen parhaan urheilijan kanssa

Tommi Roimela

Tämä hetki on ihmiskunnalle pieni mutta minulle suuri. Tänään minulla on ensitreffit yhden 2000-luvun parhaimmista, kenties kaikkein parhaimman urheilijan - kaikki lajit huomioiden - kanssa. Tai enhän minä nyt häntä tapaamaan taida päästä, mutta näen kuitenkin hänet livenä loppukilpailussa.

Voi kuinka olenkaan aina ihastellut televisiosta tuon tumman juoksijan täydellistä ja silmiä hivelevää kaunista askelta. Olen hämmästellyt hänen loistavia tuloksiaan ja valtavaa ylivoimaansa kovia kilpailijoitansa kohtaan. Hän on niin paljon muita parempi, että välillä hänellä tuntuu olevan varaa jopa leikitellä muiden huippujuoksijoiden kanssa.

Liiallista ylivoimaa vastustavana ihmisenä olen toivonut hänen tappiotaan lähes jokaisessa kilpailussa. Hyvin harvoin toiveisiini on vastattu.

Tässä kohdassa pitänee jo mainita, että kyseessä oleva juoksija ei ole Usain Bolt.

JO PELKÄSTÄÄN kolme olympiakultaa ja viisi ulkoratojen MM-kultaa kertovat, että kyseessä on suuri juoksija. Mutta kaikkein hämmästyttävin Kenenisa Bekelen saldo on silti maastojuoksun MM-kisoista, joissa etiopialainen on juhlinut 11 kertaa henkilökohtaista aikuisten mestaruutta.

Kaikkien aikojen paras on hieman typeräkin titteli, koska eri aikakausia on liki mahdotonta vertailla. Aivan väärin ei kuitenkaan ole väittää, että Bekele on jo nyt 29-vuotiaana kaikkien aikojen paras kestävyysjuoksija. Parempi kuin Paavo Nurmi, Emil Zatopek, Ron Clarke tai Lasse Viren. Oman suuren esikuvansa Haile Gebrselassien rinnalle ja kenties ohikin Bekele on myös jo ajanut.

Hurjinta lienee se, että Bekelen todellisia rajoja ei ole edes testattu. Esimerkiksi kympin ME-juoksussaan vuonna 2005 Bekele joutui juoksemaan puolet matkasta ilman jäniksiä. Aika 26.17,53 kertoo, että Bekelellä olisi ollut parhaina vuosinaan mahdollisuuksia päästä jopa uudelle minuuttiluvulle.

Täydellinen Bekelekään ei ole. Taktisesti etiopialainen on kömpelö. Hän luottaa arvokisoissa kiriinsä eikä ole vitosellakaan yrittänyt kovalla matkavauhdilla hyydyttää mailereiden kiriä. Näin esimerkiksi Ateenan olympialaisissa 2004 Hicham el-Guerrouj pääsi Bekelen vitosella yllättämään.

BEKELEN näkeminen juuri Daegussa voi olla täsmälleen oikea hetki. Bekelen kunto on pohjevamman jäljiltä täydellinen arvoitus, ja illan kympin finaalista voi tulla historiallinen juoksu.

Sen sijaan, että Bekele voittaa viidennen peräkkäisen kympin MM-kultansa, on täysin mahdollista, että Bekele kokee peninkulmalla uransa ensimmäisen tappion.

On selvää, että Bekele ei olisi saapunut kisoihin, jos hän ei olisi hyvässä kunnossa. Mutta yhtä selvää, että parhaimmillaan hän ei voi olla.

Ja sen vuoksi Zersenay Tadesella, Mo Farahilla ja kumppaneilla on uransa paras tilaisuus lyödä 2000-luvun paras yleisurheilija.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut