Tavoitteena paras ammattikorkeakoulu

Jussi Halttunen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on tarkentanut strategiaansa ja sen toimeenpanoa. JAMK Oy:n hallituksen toukokuussa 2011 vahvistaman vision mukaan JAMK haluaa olla paras ammattikorkeakoulu, jolla on vahvaa näyttöä koulutuksen laadusta, kansainvälisyydestä sekä yrittäjyyden edistämisestä. Strategian kulmakiviksi jatkossa nousevat visiosta poimitut kolme profiilitekijää: oppimisen laatu, kansainvälisyys ja yrittäjyys.

Oppimisen laatu ja kansainvälisyys ovat tekijöitä, joiden merkitys korkeakoulun menestyksessä lienee useimmille meistä selkeää. Tulevaisuudessa laadukkaat oppimismahdollisuudet, modernit oppimisympäristöt sekä kansainvälinen toiminta erilaisissa avoimissa innovaatioverkostoissa ovat keskeinen vetovoimatekijä kovassa kilpailussa opiskelijoista. JAMK panostaa jatkossa vahvasti suoraan työelämän organisaatioille ja yrityksille myytävään täydennyskoulutukseen sekä koulutuksen vientiin. Olemme saaneet solmittua kolme merkittävää kansainvälistä koulutusvientihanketta viime kevään aikana.

Myös yhteistyötä osakkuusyhtiö EduCluster Finland Oy:n kanssa tiivistetään. Yksityinen, työelämästä saatava rahoitus sekä vientitulot kompensoivat jatkossa mahdollisesti supistuvaa valtion yksikköhintarahoitusta.

STRATEGIASSA on linjattu, että JAMK haluaa olla Suomen yrittäjyyslähtöisin korkeakoulu. Tämä tarkoittaa, että meidän tuotettava yhteiskuntaan uusia yrittäjiä ja yrityksiä. Tällä hetkellä vain hieman yli 3 prosenttia JAMKista valmistuvista opiskelijoista valitsee yrittäjäuran. Kun mietimme ympäröivän työelämän kehittämistä, on muistettava, että uudet yrittäjät ja erityisesti kasvuhakuiset yritykset luovat merkittävän osan uusista työpaikoista.

Monilla ammattikorkeakouluun hakevilla ja sinne valittavilla opiskelijoilla on lähtökohtaisesti positiivinen asenne ja kiinnostus yrittäjyyteen. Perinteinen korkeakoulun toimintamalli saattaa kuitenkin helposti häivyttää tuon yrittäjyysintention ja valmistuessaan opiskelija on väärällä tavalla sosiaalistunut pois yrittäjyydestä. Ammattikorkeakoulun toiminta tuottaa merkittävän määrän uusia ideoita ja toteuttamiskelpoisia innovaatioita sekä opinnäytetöiden että TKI-toiminnan yhteydessä. Haasteena on ollut niiden heikko jatkohyödyntäminen. Vastaisuudessa toteuttamiskelpoiset ideat on nostettava uusiksi innovaatioiksi ja yrityshankkeiksi.

Viime vuoden lopulla JAMKissa käynnistettiin Generaattori-nimellä kulkeva avoin innovaatioympäristö, jonka tarkoitus on vahvistaa opiskelijoiden ja henkilöstön yrittäjyyttä. Lutakon Turbiinitalossa käynnistetty toiminta on herättänyt suurta mielenkiintoa JAMKin henkilöstön keskuudessa. Monialainen ja perinteiset yksikkörajat rikkova toimintamalli on jo nyt osoittanut voimansa ja uudistumiskykynsä. Generaattori-ympäristö on tuottanut useita merkittäviä kehittämishankeavauksia mm. Euroopan unionin, Tekesin ja Suomen Akatemian rahoituksella ja sinne on kehittynyt oikeita yrityshankkeita, joissa on mukana eri alojen opiskelijoita sekä JAMKista että Jyväskylän yliopistosta

Kuluneen kesän aikana on saatu päätökseen pitkällinen JAMKin toimitilojen saneeraus, kun Rajakadun viimeinen vaihe, Pitkäkadun musiikkikampus sekä Puistokadun tilat valmistuivat. Jyväskylän ammattikorkeakoulun tilankäyttö on tehostunut merkittävästi kymmenessä vuodessa ja olemme saaneet hyvin toimivat ja terveelliset tilat koko henkilöstön ja kaikkien opiskelijoiden käyttöön. Vietämme kolmella kampuksella kaikille avoimia ovia 9.9.

VAIKKA tämän lukuvuoden avaukseen sisältyykin ulkoapäin tulevia taloudellisia paineita ja leikkausuhkia, uskon vahvasti, että pystymme jatkamaan ammattikorkeakoulumme tuloksellista toimintaa ja sen kehittämistä vahvistetun strategiamme mukaisesti. Jyväskylän kaupunki JAMKin pääomistajana on vahvasti sitoutunut ammattikorkeakoulun kehittämiseen ja sen ylläpitoon.

Tähän mennessä 14 vakinaisen toimintavuoden aikana saavutetut tulokset puhuvat puolestaan. JAMK on Suomen parhaita ammattikorkeakouluja useimmilla mittareilla mitattuna. Sen talous on ollut pitkään vakaalla pohjalla ja olemme onnistuneet kehittämään aktiiviset henkilöstön työelämäyhteydet. Tästä on hyvä käynnistää uutta lukuvuotta.

Teksti on lyhennelmä rehtori Jussi Halttusen puheesta Jyväskylän ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa torstaina 8.9.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut