Raimo Pesonen - Kuinka ei voi ajatella

PASI AHTIAINEN

RAIMO PESONEN

Kuinka ei voi ajatella

Siltala 2011. 309 s. Alku on tehokas. Muistinsa menettänyt mies harhailee jossakin lumisilla syrjäseuduilla. Jännärin ainekset on luotu.

Siitä eteenpäin Raimo PesosenKuinka ei voi ajatella muuttuu tavanomaiseksi bändikertomukseksi. Black Babylon -niminen rockbändi lähtee suurin suunnitelmin Hampuriin valloittamaan Eurooppaa.

Kovin pitkälle eivät rahkeet riitä, vaan yhtye hajoaa jo Saksaan päästyään. Päähenkilö Joona jää ajelehtimaan Hampuriin ja päätyy äänimieheksi vallattuun taloon itärajalle. Vasta loppupuolella Joonan menneisyyttä puretaan takaumin.

Pesosen toinen romaani kärsii, päähenkilön tavoin, harhailusta eri aiheissa ja ajoissa. Välillä tarinoidaan pitkiä monologeja Suomen historiasta. Niistä saisi kiinnostavia esseitä, mutta romaanin sekaan ujutettuna ne tuntuvat olevan väärässä paikassa.

Äänilaitteiden teknisten ominaisuuksien kuvaukset ovat aivan turhaa näpertelyä. Outoa, että Siltalan kustannustoimittaja on hyväksynyt ne mukaan kirjan lopulliseen versioon.

Kirjailija on selvästi viehtynyt rockelämän kuvaukseen, ja sieltä löytyy Pesosen oma tausta. Vaikka rockmystiikka kiehtoo, on kertojalla sen verran elämänkokemusta, että bändihommiin osataan ottaa etäisyyttä. Silti mukana ovat ne perinteiset kliseet. Viinan, huumeiden ja naisten ympärillä pyörimistä ei ylistetä, mutta ei liiemmin moralisoidakaan. Pesonen taatusti tuntee maailman, jota kuvaa.

Tuottavan yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytyneen Joonan motiivit jäävät selittämättä. Ehkä rauhatonta irtolaisuutta ei haluta liikaa selitellä, vaan mieluummin näyttää ja saada lukija ajattelemaan itse. Vasta lopun pikakelauksessa Joonan taustaa aletaan avaamaan.

Kerrontaan on haluttu luoda vaaran tuntu. Joonan sekoillessa huumeiden kanssa Jim Morrisonin liskomainen hahmo alkaa vainota miestä. Jos haluaa rämän elämän, pitää olla valmis myös sellainen saamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.