Päiväkotipalosta sai oppia itsellekin

Pekka Tiihonen

Päiväkodin nukkumahuoneessa syttynyt tulipalo säikäytti äskettäin Äänekoskella. Uhkaava tilanne osoitti, että pelastussuunnitelma ja sen harjoittelu ovat tarpeen. Henkilökunta toimi ripeästi ja ammattitaitoisesti. Lapset saatiin turvaan, ja suurilta omaisuusvahingoilta vältyttiin.

Nukkumahuoneen sohvan sytytti halogeenilampulla varustettu valaisin. Tapaus muistutti, että kuumenevat lamput aiheuttavat paloriskin. Palosta kannattaa ottaa oppia myös kotiin, erityisesti lastenhuoneisiin.

Hehkulamput sekä halogeenilamput ovat oikeastaan sähkölämmittimiä. Hehkulampun käyttämästä sähköenergiasta vähemmän kuin kymmenesosa kuluu valon tuottamiseen. Valtaosa sähköstä muuttuu lämmöksi. Asian havaitsee, jos yrittää vaihtaa lamppua heti sammuttamisen jälkeen. Sormet palavat.

PÄIVÄKOTIPALON herättämänä ryhdyin tutkimaan omaa lampputilannetta kotona. Useampi kuin joka toinen näkyi olevan hehkulamppu.

Heti löytyi myös yksi riskitapaus. Nuoremman polven kirjoituspöydällä seisoi pöytävalaisin, jossa on kuumeneva pienikantainen hehkulamppu. Nykytiedon mukaan sellainen voi aiheuttaa palovaaran, esimerkiksi jos valaisin kaatuu, verho heilahtaa sen päälle tai joku viskaa lampun päälle kaulaliinan roikkumaan.

Lähdin etsimään Äänekosken kaupoista, löytyisikö hehkulampun tilalle pienikantaista energiansäästölamppua. Ensimmäinen liike, josta löysin isokantaisten lisäksi myös pienikantaisia energiansäästölamppuja, oli Valaisin Niskanen. Ostin lampun, vaikka hinta oli moninkertainen hehkulamppuun verrattuna.

VAIKKA AION LUOPUA hehkulampuista ilmastomuutoksen vuoksi, olen ajatellut vaihtaa lamppuja sitä mukaa, kun niitä palaa. Koska asunnon lämmityspattereissa on termostaatit, lamppujen kehittämä lämpö ei mene lämmityskauden aikana harakoille, järkeilin.

Lamppujen aiheuttamaa palovaaraa en ole kunnolla tiedostanut. Niinpä vuosien mittaan taloudessa - myös lapsilla - on ollut monenlaisia hehkulampuilla varustettuja valaisimia.

Joskus oli jousipuristimella varustettuja valaisimia, jollaisen sai nipsaistua johonkin kiinni samalla tavalla kuin sähkökynttilän. Oli myös pieniä pikkujalalla seisovia valaisimia, joita oli kätevä siirrellä. Molemmat ovat juuri sellaisia, joita Turvatekniikan keskus suosittelee välttämään lastenhuoneessa.

Turvatekniikan keskuksen ylitarkastaja Soili Martikainen sanoo kertovansa mielellään, millaisia valaisimia voi suositella lastenhuoneeseen. Hänestä suositeltavia ovat led-lamput, kattoon kiinnitettävät loisteputket ja energiansäästölamput. Hän kehottaa käyttämään kiinteitä valaisimia sekä ottamaan huomioon, ettei lapsi saisi rikkoutuvastakaan valaisimesta sähköiskua.

Lelun näköisiä ja muuten leikkimään houkuttelevia lamppuja ja katkaisimia Martikainen karttaisi. Pöytävalaisimen pitää hänen mukaansa pysyä pystyssä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Äänekosken aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.