Jag kan inte tala svenska, juurikaan

Marko Ahonen

Ei ole helppoa kuulua pieneen vähemmistöön. Paitsi suomenruotsalaisiin, heillä menee hyvä. Ja hyvä niin, minulla ei ole taipumusta kateellisuuteen. Mutta nyt lintukoto on kohdannut ongelman. Tai ei niinkään lintukoto, vaan ihmiset, jotka tekevät heille tv-ohjelmia.

Digitalisoitumisen myötä maamme ruotsinkieliset saivat ikioman tv-kanavan, FST5:n. Kuulostaa pelkästään hyvältä, vai mitä? Tyytyväisiä olisivat suomenkieliset, joiden ohjelmaputkea FST ei enää katkaise TV1:stä tai TV2:sta seuratessa. Erityisen tyytyväisiä olisivat ruotsinkieliset, joille olisi nyt omankielistä tv-tarjontaa enemmän kuin koskaan ennen - aamusta iltaan, seitsemänä päivänä viikossa.

Mutta, mutta, mutta. FST5:n ohjelmien katsojaluvut romahtivat verrattuna analogiseen FST-aikaan. Omalla kanavallaan ruotsinkieliset ohjelmat on tavallaan eristetty ghettoon. Luksus-ghettoon mutta silti. FST5 löytää kyllä ruotsinkielisen vähemmistön mutta suomenkieliset ovat kadonneet. Ymmärrän hyvin ohjelmantekijöiden turhautumisen.

Otetaan esimerkiksi FST5:n tunnetuin brändi, Strömsö. Analogiseen aikaan sillä oli parhaimmillaan 360 000 katsojaa. Nykyään keskimäärin noin satatuhatta, hieman alle. Silläkin luvulla Strömsö on FST5:n katsotuin ohjelma. FST5:n 20. katsotuimmaksi ohjelmaksi pääsee reilulla 20 000 katsojalla. Top 5:een riittää 40 000.

Eihän tämä varsinaisesti suuri ongelma ole. FST5:n tehtävä on palvella Suomen ruotsinkielisiä ja sen se myös tekee. Mutta on se vaan sääli, että kelvolliset ohjelmat eivät tavoita edes sitä porukkaa, joka voisi niistä olla kiinnostunut. Kielestä riippumatta. Se on myös melkoista tuhlausta.

Suurin osa FST5:n ohjelmista on tekstitetty suomeksi. Tekstityskielen voi näin digiaikana valita kaukosäätimellä. Kanavalla on myös jonkin verran englanninkielisiä sarjoja, joiden seuraaminen FST5:lta on tietenkin aivan sama juttu kuin vaikkapa TV1:ltäkin.

Tiedän että joillekin ihmisille pelkkä ajatus ruotsinkielisestä ohjelmasta tökkii. Kuuluin siihen porukkaan pitkään itsekin, kiitos peruskoulun pakkoruotsin. Sille ei voi mitään.

Mutta FST5 voisi popularisoida itseään levittämällä suomenkielisille tietoa ohjelmistaan ja tekstityksistä. Muutama minuutti TV1 ja TV2:n puolella silloin tällöin riittäisi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut