Munattomat romahtelijat

Heikki Kärki

JYP:n Mission 2007 -kausi on saanut monta uutta nimeä matkan varrella. On puhuttu ufo-kaudesta, "Murphyn laki"-kaudesta, vuoristoratakaudesta, ja vaikka mistä.

Nyt on viimeistään selvää, että ufo ei lennä valoon, vuoristorata päättyy notkoon ja Murphyn laki toteutuu. Miksi näin?

Matti Alatalo otti murheellisen Pelicans-pelin jälkeen kauden epäonnistumisen omaan piikkiinsä. Suoraselkäistä ja miehekästä puhetta, mutta valmentajan epäonnistuminen ei varmasti ole koko totuus.

Toki JYP on usein tällä kaudella näyttänyt, että joukkueessa olisi potentiaalia saavutettuja tuloksia enempään. Ja tuon potentiaalin kaivaminen on valmentajan tehtävä. Ehtikö HPK-fanien keskuudessa "uimalakiksi" ristitty Alatalo sitten syödä eväänsä Hippoksella jo ennen tätä kautta, vai mikä oli, kun potentiaali välähteli kirkkaana vain hetkittäin?

Vaan eipä tuota porukkaa olisi mitaleille luotsannut edes parivaljakko Raimo Summanen - Erkka Westerlund. JYP:n materiaali oli kuitenkin viimeistään kaikkien häslinkien (Case Kovanen, Wallinheimon loukkaantumishuolet yms.) jälkeen sen verran rajallinen, että turha Alatalon on itseään kovin kipeästi ruoskia. Suurta alisuorittamista ei tosiaan nähty.

Kauden erikoisuus on ollut, kuinka JYP on hukannut otteensa välillä aivan tyhjästä ja aivan tyystin. Joukkue on ollut henkisesti todella herkkä. Varsinkin silloin, kun tärkeitä pisteitä on pitänyt ratkoa, herkkyys on ollut helppo huomata. Silloin JYP:stä on helposti tullut pelokas, hätääntynyt ja munaton.

Hurrikaanipaidat ovat johtoasemassa panikoituneet kuin salamaniskusta vastustajan päästessä vähänkään peliin mukaan. Joukkue on ollut kuin finninaamainen teinipoika ensi kertaa baarissa naisia iskemässä. Haluja olisi vaikka mihin, muttei lainkaan vastoinkäymisten käsittelykykyä. Jo ensimmäiset pakit murskaavat itseluottamuksen, tulee hätä, ja lopussa ei edes uskalla yrittää.

Esimerkkejä munattomista romahteluista riittää. Liigan todennäköisesti hitain luistelija Mika Strömberg tasoitti JYP-johdon viime hetkillä HPK:n pelatessa kahden miehen alivoimalla. Voittamisen pelosta koko kauden kärsinyt KalPa kurmootti JYP:iä kolmeen kertaan päätöserässä. Lukko tasoitti viime viikolla viisi sekuntia ennen loppua. Pelicans jätti lokakuussa voittomaalin tekemisen viimeiselle sekunnille.

Mistä herkkyys sitten voi johtua? Yksinkertaisin, helpoin ja varmaan myös lähinnä totuutta oleva vastaus on: paineista. Jos joku kirjoittaisi urheilukirjan "Kuinka kovat tavoitteet kipsaavat joukkueen tosipaikassa", olisi siihen helppo löytää esimerkkejä. Kun ympäristö odottaa ja vaatii menetystä, urheilijan on vaikeampi suhtautua tekemiseensä vapautuneen keskittyneesti. Vai mitä Kärpät vuosimallia 1998-1999?

Uskoivatko JYP-pelaajat sitten Missioninsa urheilulliseen tavoitteeseen muualla kuin haastattelujen korulauseissa? Vaikea sanoa. Mutta psykologisesti olisi aika haastavaa jatkuvasti puhua julkisista tavoitteista, joiden toteutumiseen ei itsekkään sisimmässään usko.

Yhtä kaikki, Mission toi paineita. JYP ei voinut enää tällä kaudella käyttää hyväkseen sympaattisen altavastaajan asemaa. Joukkue, jolta kukaan ei tunnetusti odota mitään, olikin yhtäkkiä joukkue, joka ilmoittaa itsekin odottavansa itseltään paikkaa mitalipeleissä. Pelaajat eivät voineet mennä "tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää" -fraasien taakse. Kun media ja sidosryhmät vielä jaksoivat muistuttaa Missionista läpi kauden, oli vyyhti valmis.

Urheilupsykologia on jännää. Monet kestomenestyjäjoukkueetkin yrittävät naurettavuuteen asti vängätä itsensä muka altavastaajiksi, jottei vaan tulisi liikaa paineita. Varsinkin amerikkalaistutkimusten mukaan "underdog" -asema yksinkertaisesti on ihmisen psyykelle parempi pyrittäessä kohti huippusuoritusta.

Vaan myös urheilutalous on jännää. Varsinkin amerikkalaistutkimusten mukaan suurin osa maailman urheilujoukkueista tekee selvää tappiota. Ja suurimmalla osalla joukkueista brändi on kuitenkin paljon vetävämpi kuin Keski-Suomen hurrikaaneilla. Niinpä Jyväskylässä ollaan pakotettuja tekemään jonkinlaista "Missiointia", jotta taloudelliset yhteistyökumppanit saadaan innostumaan edes vähän enemmän tuotteesta nimeltään JYP.

Jos pelaajat eivät näin syntyneitä paineita pysty käsittelemään, se on pienempi murhe kuin koko organisaation kuihtuminen kunnianhimottomuuteensa. Mission 2007 voi olla urheilullinen vitsi, mutta taloudellinen elinehto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut