Hiiriä ja ihmisiä sekä yksi ihminen hiirimetsällä

Tuomas Heikkilä

Koskapa metsästys lasketaan eräissä katsantokannoissa urheiluksi ja varmasti parhaimmillaan sitä onkin, aloitetaan vuosi 2009 nimenomaan sillä.

Tai no... Jos ei nyt ihan metsästyksellä, niin... Hiirestyksellä!

Kun palstanpitäjä asustaa humisevien honkien ja suhisevien koivujen katveessa, punaisessa puutalossa (ihan totta!), ovat nuo terävähampaiset pikku siimahännät alati vaaniva uhka. Talon ollessa tyhjillään joulun jälkeen hiirenkutale oli käynyt tuikkaisemassa reiän jääkaapin jääpalakoneen vesiletkuun. Senhän tietää, mitä siitä tulee kun vesi saa hiljalleen sihistä kolme päivää pitkin kämppää.

Palstanpitäjä tunsi suunnatonta raivoa ja suorastaan verenhimoa. Osuuskaupan valintaliikkeestä hän löysi pienen hyllyllisen hiirisotaan kelpaavaa aseistusta. Modernein niistä oli ultraäänihärveli, joka kuulemma mölinällään karkottaa nämä pikkuruiset wannabe-rotat. Ihminen ei sitä ujellusta kuulemma kuule. Eikä koira.

Hyvin nopeasti palstanpitäjä huomasi, ettei hän on ollut kiinnostunut ultraäänihärvelistä. Hän ei halunnut karkottaa, hän halusi tappaa. Hän päätyi moderniin hiirenloukkuun, jossa on kestosyötti.

Yöllä palstanpitäjä höristi korviaan. No niin, syöpäläiset, tulkaa nyt! Ja sitten: rapina, rapina, RÄKS! Ja klonk.

Hahaa! Palstanpitäjä riensi kokemaan pyydyksensä. Mus musculushan se siinä, hengettömänä! Myöhemmin samana yönä palstanpitäjä hiiresti vielä toisen siimahännän. Sitten hän kiusasi inhosta värisevää eukkoaan suunnittelemalla aamupalaksi hiirimunakasta. Ajatus tosin kuvotti palstanpitäjää itseäänkin heti, kun hän oli suustaan sen päästänyt.

Hiirentulo onneksi loppui jo toiseen nakin napsahdukseen. Palstanpitäjä tiesi voittaneensa taistelun, mutta pelkää sodan olevan vielä kesken.

Hiirestyksestä jälleen rankemman kilpaurheilun pariin.

Viime vuoden urheilutragedioihin kuului venäläisen jääkiekkolupauksen Aleksei Tsherepanovin menehtyminen lokakuussa kesken ottelun. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että 19-vuotiaan Tsherepanovin sydän petti osittain dopingaineiden käytön vuoksi. Tieto tuskin yllätti ketään asioihin perehtynyttä.

Uutispommi sen sijaan oli kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n lääketieteellisen johtajan Mark Aubryn linjaus tapaus Tsherepanoviin liittyen.

- Jääkiekko on taitolaji, eikä doping käytännössä paranna kiekkoilijoiden suorituksia, Aubry lausui IIHF:n verkkosivuilla.

Just. Hyvä Mark! Raakaa voimaa tahi kestävyyttä jääkiekossa ei tarvita juuri lainkaan. Tohtori Aubry muuten toimii myös NHL-seura Ottawa Senatorsin lekurina. NHL:ssa varsinkaan ei dopingista ole hyötyä, kun tahkotaan pudotuspelit mukaan lukien toistasataa ottelua kaudessa ja reissataan koko ajan niin pirusti.

Uudenvuoden lupauksia (ja etenkin niiden noudattamista) palstanpitäjä on aina karttanut kuin ruttoa, joten tyydytään pienimuotoisiin ennustuksiin.

Palstanpitäjä ennustaa, että Hullu urheilu jatkaa tutulla linjallaan myös vuonna 2009. Urheilumaailman henkilögalleriasta palstalle "pääsevät" vuoden kuluessa ainakin Kimi Räikkönen, Jere Karalahti ja Harri Olli.

Ja jos wanhat merkit paikkansa pitävät, taustavaikuttajien kermasta mukana ovat vähintäänkin Kalervo Kummola ja Ilkka Kanerva. Ja totta kai myös Kanervan kaima Hyppönen!

Eipä siis muuta, kuin erinomaisen mukavaa alkanutta vuotta...

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.